Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Crveni krst Pale: Proteklih 30 godina bile istorijske

Izvor: Srna

Svečanom akademijom Opštinska organizacija Crvenog krsta Pale obilježila je večeras 30 godina od osnivanja.
Sekretar paljanskog Crvenog krsta Jelena Petrović izjavila je da su proteklih 30 godina bile istorijske, kako za opštinu tako i za ovu organizaciju, jer su zajedno, na početku građanskog rata u BiH, prihvatili veliki broj izbjeglica iz Sarajeva.

“Opština Pale i njen Crveni krst su ponijeli veliko breme i nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je 140.000 Srba napustilo svoja vjekovna ognjišta i kada ih je prihvatila ova lokalna zajednica, obezbijedila im krov nad glavom, hranu, higijenu”, rekla je Petrovićeva Srni.

foto: Goran Vasić

Prema njenim riječima, Opštinska organizacija Crvenog krsta Pale je u ratnom periodu evidentirala razdvojene porodice, slala pisma i pakete u federalni dio Sarajeva.

Ona je istakla da su velikom broju ljudi pružene usluge, te dodala da je najveći broj njih ostao na području opštine Pale ili susjednih opština.

Petrovićeva je zahvalila svima koji su u proteklom periodu, svako na svoj način, dali doprinos radu ove humanitarne organizacije, a najviše volonterima paljanskog Crvenog krsta, jer je riječ o licima koji to rade bez ikakve novčane naknade, samo da bi pomogli nekom drugom.

foto: Goran Vasić

Na obilježavanju 30 godina od osnivanja Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale prikazan je dokumentarni film o aktivnostima ove organizacije u proteklom periodu i uručene plakete za 30 članova Osnivačke skupštine, koliko ih je bilo 1992. godine, od čega pet posthumno. Nastupio je i hor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Pale.

foto: Goran Vasić
foto: Goran Vasić
Filter 2019