Sun. May 22, 2022
ћирилица /latinica

Hodočasnici sa Han Pijeska krenuli ka manastiru Ostrog

Izvor: Srna

Planinari Božo Todić sa Han Pijeska i Robert Simović sa Pala na pokloničkom putu ka manastiru Ostrog prepješačili su od jutros više od 27 kilometara, stigli su do mjesta Crkvine na Borikama i, kako su rekli Srni, nastavljaju dalje ka Rogatici gdje će konačiti.

Oni će nakon što prepješače 250 kilometara, kako planiraju, stići na praznično večernje u manastiru Ostrog i na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog 11. maja u večernjim časovima.

Todić je rekao da su sa Han Pijeska krenuli jutros oko 9.00 časova, te da njihov poklonički put od 47 kilometara u prvom dijelu vodi preko sela Džimrije prema Borikama i Rogatici, nakon čega slijedi odmor.

„Dužina puta od 250 kilometara do manastira za nas ne predstavlja teškoću, jer nas ka odredištu vodi vjera i volja da se poklonimo moštima Svetitelja, a višegodišnje iskustvo u planinarenju i ultra trci pomažu da i fizički istrajemo“, istakao je Todić.

Sutra će, kako kaže, nastaviti hodočašće uz podršku prijatelja kod kojih konače i odmaraju, a potom slijede Goražde, Foča i Plužine gdje će se u Pivskom manastiru pridružiti grupi poklonika sa Sokoca i nastaviti put ka manastiru Ostrog.

Na dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja poklonici sa Han Pijeska će prisustvovati svetoj arhijerejskoj liturgiji u Manastiru Ostrog.

Todić kaže da je do manastira Ostrog već pješačio dva puta i da mu se ove godine pridružio prijatelj Simović sa Pala, koji je kao i on član hanpjesačkog Planinarsko-ekološkog društva „Visočnik“.

Sa Sokoca je ka manastiru Ostrog jutros krenuo 31 hodočasnik, a planiraju da ovaj put pređu za šest dana kako bi se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog uoči velikog praznika posvećenog ovom svetitelju.

Potpredsjednik Udruženja građana „Sveti Vasilije Ostroški“ Mladen Cvijetić rekao je Srni da je u grupi hodočasnika 15 žena i 16 muškaraca, te da su se ove godine Sokočanima pridružili mladi iz Rogatice, Han Pijeska, Pala, Mokrog, Istočnog Novog Sarajeva, Foče i Bijeljine.

Filter 2019