Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

U nedjelju Dan Četvrtog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske

Izvor: Filter

Udruženje veterana Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske obilježiće sutra 50 godina od formiranja jednice i tri decenije od kada je Četvrti bataljon Vojne policije stavljen pod komandu VRS.

U 11.30 časova biće služen pomen za poginule i umrle pripadnike jedinice, te položeno cvijeće kod spomenika “Slava srpskom borcu”.

Prije 50 godina, 1972. godine, formiran je 288. bataljon Vojne policije, tada kao jedinica pod direktnom komandom Sarajevske armijske oblasti, koji je bio smješten u sarajevskoj kasarni “Viktor Bubanj”.

Jedinica je 24. maja 1992. godine, nakon višednevne blokade, a po ranijem sporazumu JNA i Predsjedništva BiH, napustila kasarnu “Viktor Bubanj” i izmještena je u kasarnu “Slobodan Princip Seljo” u Lukavici.

Od ljudstva koje je pristupilo VRS, 25. maja 1992. godine formiran je Četvrti bataljon Vojne policije, koji je kao prištapska jedinica djelovao u sastavu Sarajevsko-romanijskog korupsa.

Kroz jedinicu je prošlo 409 boraca, a brojno stanje se kretalo od 130 do 200 pripadnika. Za Republiku Srpsku život je položio 21 borac, a njih 30 je odlikovano.

Filter 2019