Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

U Narodnu biblioteku Pale učlanjeno više od stotinu djece iz vrtića “Cvrčak” i “Bubamara”

Autor: Filter/V.Č.

U Narodnu biblioteku u Palama danas je kolektivno učlanjeno više od stotinu mališana iz vrtića “Cvrčak” i JU “Bubamara”. Djeca će u narednom periodu imati priliku koristiti slikovnice kao i ostale naslove za djecu, kojih knjižni fond Narodne biblioteke “Pale” broji preko 4000 od ukupno 50 000 naslova.

“Ovu posjetu smo organizovali i osmislili s ciljem da djeci približimo knjige i kulturu čitanja, jer smatramo da se djeca danas sve više odmiču od knjige, a vezuju za ekrane. Danas smo tu sa predškolskom grupom od 27 mališana i plan je da u narednom periodu naša djeca svakog ponedeljka posude dvije knjige, a sledećeg ponedeljka drugo dvoje djece vrati. Zaista se trudimo da djeci vratimo čitanje kao hobi, i u sklopu našeg vrtića već imamo čitalački kutak kao i mini biblioteku”, izjavila je Ivana Savić, direktor vrtića “Cvrčak”.

Direktor JU “Bubamara” Vanja Jugović kaže da imaju odličnu saradnju sa Narodnom bibliotekom “Pale”. “Oni su nas pozvali da se kao ustanova kolektivno učlanimo u biblioteku kako bismo mogli koristiti izdanja namijenjena djeci. Trudićemo se da budemo redovni posjetioci biblioteke i čitati djeci kako bi im pokušali prenijeti ljubav prema pisanoj riječi,” zaključila je Jugovićeva.

“Na inicijativu vrtića odlučili smo da organizujemo ovu akciju kolektivnog učlanjenja mališana ova dva vrtića. Djeca će biti u mogućnosti u narednom periodu da koriste preko 200 izdanja slikovnica koje smo nabavili na poslednjem sajmu u Sarajevu. Cilj nam je opismenjavanje djece i kako bi se oni još od vrtićkog uzrasta susreli sa knjigom i tako lakše stekli naviku čitanja u budućnosti. Danas se kolektivno učlanilo preko 100 djece, a nadamo se da će u uskoro taj broj biti još veći”, rekao je direktor Narodne biblioteke “Pale” Bojan Čvoro.

Filter 2019