Sun. May 22, 2022
ћирилица /latinica

Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta opštine Pale za prošlu godinu

Izvor: Filter

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su danas izvještaj o izvršenju budžeta opštine za prošlu godinu u iznosu od 15.140.000 KM, od ukupno planiranih 15.580.000 KM.

Zamjenik načelnika opštine Pale Srđan Butulija izjavio je novinarima da je lokalna zajednica poslovanje u 2021. godini završila izvršenjem budžeta od 95 odsto od ukupno planiranih budžetskih sredstava.

Foto: Opština Pale

On objašnjava da je opština utrošila 14.020.000 KM, čime je stvoren suficit od 1.120.000 KM koji se još uvijek vodi kao neraspoređena sredstva, te se vrše određene analize kako bi kroz rebalans budžeta ta sredstava bila planirana na nekoj od narednih sjednica Skupštine opštine Pale.

Butulija poručuje da je bitno da je budžet opštine Pale stabilan, što daje mogućnost da se sve obaveze redovno izvršavaju, da se planiraju kapitalne investicije poput rekonstrukcije i asfaltiranja ulica u Palama, izmještanje Toplane i drugo.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina rekao je da je sjednica bila teška i duga s obzirom da su na dnevnom redu bili izvještaji o radu i poslovanju ustanova i preduzeća za proteklu godinu, i da se čulo dosta kvalitetnih diskusija uz malo politikantstva jer je izborna godina.

Foto: Opština Pale

Škipina dodaje da je danas usvojen i zaključak o izradi informacije o učešću i pomoći opštine u radu javnih preduzeća i ustanova.

“To se odnosi na analizu svih ustanova i preduzeća koja će kroz informaciju biti predočena odbornicima kao i uloge opštine da im pomogne kako bi bili, ako ne profitabilni, barem samoodrživi”, istakao je Škipina.

Foto: Filter

Odbornici SDS-a, PDP-a i DNS nisu podržali izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, kao ni i određene izvještaje o radu ustanova i preduzeća čiji je osnivač opština.

Šef Kluba SDS-a u Skupštini opštine Pale Marko Sikima rekao je da nisu podržali izvještaj o izvršenju budžeta jer svake godine postoji povećanje učešća u javnoj potrošnji, da se novac troši bespotrebno, dok s druge strane ima određeni broj javnih preduzeća koja su u problemima, kao što su Gradske toplane.

Foto: Opština Pale

“Žao mi je i smatramo poraznim da je skupštinska većina podržala izvještaj preduzeća i ustanova koje su u velikim problemima i na taj način dala im svoju podršku. Smatramo da su načelnik Jugović i skupštinska većina obavezni da na rebalansu budžeta pronađu sredstva i pomognu Toplanama”, istakao je Sikima.

Šef Kluba odbornika PDP-a Pale Igor Tošić kaže da postoji određena doza netransparentnosti pri odabiru subjekata koji se finansiraju iz budžeta, navodeći sport i nevladine organizacije, te da im je zamjerka na preduzeća čiji je osnivač opština jer je, kako je rekao, evidentno da su određena preduzeća gubitaši i nisu ispunila svoje obaveze.

On je ocijenio da će u budućem periodu opština morati da dotira sredstva za funkcionisanje pojedinih preduzeća, odnosno isplatu ličnih dohodaka i da će se tako doći u period neizvjesnosti.

Foto: Filter

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su danas i izvještaje o radu i poslovanju za prošlu godinu javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština Pale – “Komunalno”, “Vodovod i kanalizacija”, “Gradske toplane”, Akcionarsko društvo “Pale-stan”, Dom zdravlja Pale, Kulturno-sportski centar, Narodna biblioteka “Pale”, Centar za socijalni rad, Dječiji centar “Bubamara” i Turistička organizacija opštine.

Odbornici su razmatrali i program izgradnje i uređenja prostora na području opštine Pale u 2021. godini, kao i izvještaje o utrošku sredstava ostvarenih prodajom drvnih sortimenata i vodoprivrednih naknada u protekloj godini.

Foto: Filter
Foto: Filter
Foto: Filter
Foto: Filter
Filter 2019