Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Turska blokirala pristupanje Finske i Švedske u NATO

Izvor: sputnik.news

Turska je blokirala početak pregovora o pristupanju Finske i Švedske u NATO, javio je DPA, pozivajući se na izvore u organizaciji.

Prema informacijama agencije, Alijansa je danas planirala da razmotri zahtjeve koje su podnijeli ambasadori Finske i Švedske za ulazak njihovih država u NATO, čime bi se označio početak postupka prijema u organizaciju, ali zbog stava Ankare, pregovori nisu počeli.

Turska strana je jasno stavila do znanja da trenutno ne može da odobri njihov početak, piše DPA.

Ambasadori Švedske i Finske predali su jutros generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu zahtjeve za stupanje u Alijansu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je 16. maja izjavio da Turska ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, kao i da prema njegovim riječima, Turska ne može da povjeruje uvjeravanjima tih zemalja da neće podržavati teroriste.

PodsjetimoFinska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado vidjeti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Moskva morati da preduzme uzvratne mjere, kako vojno-tehničke, tako i drugog karaktera kako bi nivelisala prijetnje njenoj nacionalnoj bezbjednosti u slučaju ulaska Finske u sastav Sjevernoatlantske alijanse.

Filter 2019