Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Tuzlanska kolona – Zločin nad vojnicima ne smije da se zaboravi

Izvor: RTRS

U Bijeljini i Tuzli danas je obilježeno 30 godina od mučkog napada muslimanskih snaga na kolonu JNA u Tuzli kada su ubijena 54 vojnika, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali su zlostavljani i mučeni.

Na gradskom groblju u Pučilima kod Bijeljine danas je služen je parastos kod spomen-kosturnice za stradale vojnike JNA u “Tuzlanskoj koloni”, a potom su položeni vijenci i cvijeće i poslata je jasna poruka – to je bio zločin nad vojnicima koji nisu mogli da se brane i to nikada ne smije da se zaboravi.

Prethodno su učesnici posjetili mjesto stradanja vojnika na Brčanskoj Malti u Tuzli, odakle su se vratili na groblje u Pučile.

Muslimanske snage 15. maja 1992. godine napale su kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebala da napusti tuzlansku kasarnu prilikom čega su ubijena 54 pripadnika JNA, 78 ranjeno, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i Zelenih beretki.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna”, izvršen je iz zasjede.

Filter 2019