Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

Tužilaštvo za osuđujuću presudu Kujoviću, koji je usmrtio Hršumove

Izvor: Srna

Tužilaštvo je danas sudskom vijeću Okružnog suda u Istočnom Sarajevu predložilio da Amira Kujović iz Sarajeva, optuženog za izazivanje saobraćajne nesreće na Palama u kojoj su 2020. godine poginuli supružnici Danijela i Dario Hršum, proglasi krivim i izrekne mu najstrožu kaznu za krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja.

Tužilac Milka Vasilić rekla je u iznošenju završnih riječi u sudskom procesu protiv Kujović da iskazi svjedoka i materijalni dokazi upućuju na izricanje najstrože kazne za to krivično djelo.

Prema njenim rječima, svjedoci su naveli da su tog dana vremenski uslovi bili loši, da se zbog toga formirala kolona, da je džip “mercedes” kojim je upravljao optuženi Kujović prešao u suprotnu traku, preticao kolonu i sudario se sa automobilom “audi” u kojem su se nalazili supružnici Hršum.

Kada je riječ o materijalnim dokazima, Vasilićeva je navela da je utvrđeno da se džip kretao brzinom od 75 kilometara na čas, većoj od dozvoljene, čime su prekršeni saobraćajni propisi, da je optuženi Kujović bio pod dejstvom alkohola, odnosno da mu je alko-testom utvrđeno 0,40 promila alkohola.

Ona je, takođe, rekla da je vještak saobraćajne struke dokazao da je džip “mercedes” bio bezbjedan za vožnju i tehnički ispravan, a da je Kujović vozio bezobzirno, što se može okarakterisati da je bilo sa umišljajem.

Na iznošenju završnih riječi Tužilaštva rečeno je da su iza supružnika Hršum ostala dva maloljetna sina, a da optuženi, tokom trajanja ovog suđenja, nije izrazio nijedan vid kajanja, da je na ročištima zijevao, spavao i dobacivao vještacima.

Prema njenim riječima, Kujović se ponašao vrlo hladno, što bi sudsko vijeće trebalo da uzme u obzir, prilikom donošenja presude.

Odbrana je u iznošenju završnih riječi navela da uzroci nesreće nisu utvrđeni, da je saobraćajni vještak izvršio samo vizuelni pregled džipa, na osnovu čega se ne može utvrditi tehnička ispravnost vozila, kao i da to može uraditi samo vještak mašinske struke, kada se vozilo demontira.

Advokat Bojan Veselinović rekao je da se sa video-zapisa može vidjeti da se džip kretao svojom, desnom trakom, da je došlo do naglog zanošenja zadnjeg dijela vozila, da optuženi nije mogao da koči ni da izbjegne sudar, te dodao da se pod ovim okolnostima može govoriti o nehatu.

On je naveo da je na osnovu nalaza iz laboratorije u Sarajevu utvrđeno da optuženi Kujović u krvi nije imao droge, lijekova koji izazivaju zavisnost, kao ni alkohola, koji je pronađen u urinu.

Laboratorijska testiranja su izvršena tri časa nakon saobraćajne nesreće.

Prema njegovim rječima, mediji su već osudili Kujovića, što vrši pritisak na sudstvo.

Na iznošenju završnih riječi predsjedavajuća sudskog vijeća nije dozvolila da bude pročitano pismo Danila Hršuma, u kojem iznosi da je za njegovog brata Iliju i njega tog 11. avgusta djetinjstvo prekinuto, da je nestalo igre i smijeha, te da im najviše nedostaje nestala roditeljska ljubav i pažnja.

“Nestali su naši snovi, ljetovanja na moru s našim roditeljima, zimovanja na planinama, dolasci na roditeljske sastanke, buđenja majke da idemo u školu, očeva briga da se ne prehladimo kada nas je vraćao znojave sa treninga. Nestali su naši roditelji… Zauvijek!”, naveli su Danilo i Ilija u pismu, koje je dostavljeno novinarima.

Prije početka ročišta, oni su, zajedno sa porodicom nosili transparente na kojima su nalijepljene objave optuženog Amira Kujovića sa društvenih mreža, u kojima se vidi njegovo bahato ponašanje.

Podršku porodici Hršum, pružili su i bračni par Radović, Dragana i Duško, čiji sin je tragično izgubio život prije pet godina, u svojoj 18. godini, a odgovorni za njegovu smrt je osuđen na šest mjeseci zatvora.

Oni su naveli da se nadaju da će presuda biti pravedna, ali da sumnjaju u to, jer se pokazalo da onaj ko ima novac može da radi šta hoće.

Prema njihovim riječima, izgubljene živote ne može vratiti niko, ali bi pravosuđe trebalo da se ponaša u skladu sa zakonom, da poštuje instinu i pravdu.

Presuda je zakazana za 16. maj u 13.00 časova.

Filter 2019