Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

Srpski narod ustao protiv zla onda kada se za to plaćala najskuplja cijena: Dan pobjede nad fašizmom obilježen širom RS

Izvor: Srna, Glas Srpske

Srpski narod predvodio je antifašističku borbu na prostoru bivše Jugoslavije i bio na pravoj i pravednoj strani istorije, a na oltar slobodnog čovječanstva položio je stotine hiljada života, poručeno je danas u Banjaluci na obilježavanju 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Slobodan Šobić rekao je da je danas, decenijama nakon kraja Drugog svjetskog rata, većini jasno da je Dan pobjede nad fašizmom zapravo pobjeda jedne epohe i jedne generacije.
-Ostavljeno je naraštajima da nastave put do prave pobjede – rekao je Šobić.

On je naveo da je siguran da taj put neće biti kroz oružanu borbu nego kroz narastanje ljudske svijesti i čuvanje civilizacijskih dostignuća.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da Republika Srpska ima, slavi i obilježava dva dana pobjede, a to su 9. maj i 9. januar.

Cvijanovićeva je rekla da je Republika Srpska stvorena i odbranjena da se stradanja iz Drugog svjetskog rata nikada više ne bi ponovila.

-Dan kada je osnovana Republika Srpska jeste dan pobjede nad oživjelim i nikada do kraja poraženim fašizmom. Nismo im dozvolili da završe ono što su počeli pet decenija ranije. Zahvaljujući Republici Srpskoj ostali smo i opstali na svojim ognjištima. Naša je obaveza da je čuvamo i sačuvamo za generacije koje dolaze. Želimo da njihova budućnost bude manje bremenita od naše prošlosti. Da budu svoji na svome i da zajedno sa drugima žive u miru i slobodi – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je srpski narod ustao protiv nacizma i fašizma onda kada se za to plaćala najskuplja cijena.

-Stojimo i danas, uvijek spremni da se odupremo ideologijama zla iz prošlosti, ali i sadašnjosti. Kao i svake godine, i ovog 9. maja stojimo ponosno, visoko uzdignutog čela, slaveći slobodu i sjećajući se onih koji su nam tu slobodu podarili – rekla je Cvijanovićeva u Banjaluci na obilježavanju 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Republike Srpske je dodala da Republika Srpska danas obilježava Dan pobjede nad fašizmom i iskazuje ogromno poštovanje prema hrabrim oslobodiocima i hrabrom narodu koji se digao protiv zla koje je prijetilo cijelom čovječanstvu.

-Sjećamo se onih koji su Hitleru rekli „ne“ u vrijeme kad se cijela Evropa gušila pod nacističkom čizmom. Ponosno stojimo, jer Vermaht i SS trupe nismo dočekivali pjesmom, cvijećem i ovacijama, na ulicama i trgovima. Ponosni smo i zato što smo od početka bili na pravoj i pravednoj strani istorije. Nismo čekali ishod da bismo se pridružili pobjednicima, već smo se borili protiv onog za šta smo nepogrešivo znali da je zlo. Oni koji jesu, danas olako dijele etikete fašizma, jer njegovu jezivu oštricu nisu ni osjetili – istakla je Cvijanovićeva.
Nažalost, navela je ona, ima i onih koji i dalje nastoje zamaskirati razmjere štete i patnje koju je ta mračna ideologija nanijela ljudskom rodu.

-Utoliko je veća naša nacionalna i civilizacijska dužnost da se odlučno suprotstavimo svim oblicima istorijskog revizionizma. Naše organsko protivljenje ideologiji zla jasno smo iskazali kroz dva antifašistička pokreta. Na oltar slobodnog čovječanstva položili smo stotine hiljada života. Nismo pitali za cijenu, iako je ona bila stravična. Mi danas stojimo ponosno i zbog naše svetinje – Republike Srpske. Živjela sloboda, živjela Republika Srpska – naglasila je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je obilježavanje 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom važno za Republiku Srpsku, jer je srpski narod predvodio antifašističku borbu na prostoru bivše Jugoslavije.

-Jasenovac, Jadovno, Pag, Prebilovci… simboli su stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, što ne smije biti zaboravljeno – rekao je Dodik na obilježavanju Dana pobjede u Banjaluci.

Dodik je istakao da srpski narod baštini slobodarsku tradiciju, te je svim građanima Republike Srpske čestitao 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

Obilježavanje Dana pobjede u Banjaluci započelo je maršom „Besmrtnog puka“, u kojem su učestvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

U maršu koji se kretao od Trga Krajine do Trga palih boraca učestvovala je i delegacija Narodne skupštine, ministri u Vladi Srpske, potomci boraca Drugog svjetskog rata, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, SUBNOR-a, pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kao i brojni građani Banjaluke.
Obraćanjem zvaničnika završeno je obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom.

Filter 2019