Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

Rudari u protestnoj šetnji kroz Sarajevo: Uz muziku na Praznik rada zahtijevaju veća prava

Foto: klix.ba

Izvor: Glas Srpske

Rudari iz FBiH okupili su se danas ispred Željezničke stanice u Sarajevu odakle su krenuli u šetnju ka Vladi FBiH i Elektroprivredi BiH s ciljem povećavanja njihovih radničkih prava.

Kliks prenosi da se oko 200 rudara okupilo na platou Željezničke stanice. Oni su se prvi put u 10 godina okupili iz svih osam rudnika u Federaciji BiH.

Sa sobom nose uglavnom zastave BiH, ali i rudarske simbole.

Na okupljanju i šetnji nije nedostajala ni muzika s obzirom na to da su sa sobom imali i muzički orkestar, ali i ozvučenje na kojem su puštali muziku.

Njihov prvomajski zahtjev je “dostojanstven kolektivni ugovor za oblast rudarstva u FBiH”, kako i kaže jedan od transparenata koje rudari sa sobom nose.

“Želimo kazati da nismo nervozni zbog toga, svjesni smo kapaciteta. Hoćemo da vjerujemo da postoji mogućnost da se do 20. maja usaglase novi kolektivni ugovor. Imamo pripremljene odluke koje ćemo ozvaničiti i predstaviti svim rudnicima uglja ukoliko ne dođe do usaglašavanja ugovora. I vjerujem da ćemo imati podršku radnika. Spremni smo i na pregovarački proces, ali i na svaki vid sindikalne borbe kako bi došli do dostojanstvenog ugovora”, rekli su rudari.

Filter 2019