Wed. May 25, 2022
ћирилица /latinica

Prijedor: Učenici se vratili sa Jahorine zbog bolesti

Foto: srpskainfo.com

Izvor: Srna, srpskainfo.com

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas da je resorno ministarstvo dobilo informaciju da se hitnoj pomoći obratilo oko 40 učenika Osnovne škole “Petar Kočić” iz Prijedora od ukupno 90, koji su pohađali školu u prirodi na Jahorini.
Trivićeva je rekla da će Ministarstvo dobiti informacije od inspektorata o uzroku toga.

“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će dobiti i informacije od inspektorata izlaskom na teren da bi se utvrdilo zašto je došlo do toga, zašto su učenici došli u slabo zdravstveno stanje”, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Učenici iz Prijedora, koji su boravili školi u prirodi na Jahorini, imaju stomačne tegobe, uz povraćanje i druge simptome.

U Prijedor su se vratili sinoć, dan prije planiranog završetka ekskurzije.

Tokom škole u prirodi na Jahorini, 18 osnovaca iz Prijedora završilo je na infuziji.

Potvrdila je to za Srpskainfo direktorka Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Prijedora Gorana Bosančić.

Učenici petog razreda su u subotu 7. maja otputovali u školu u prirodi na Jahorini. Đaci su bili smješteni u hotelu „Nebojša“.

Prvi simptomi kod djece, stomačne tegobe i povraćanje pojavili su se nakon 24 časa boravka, u nedjelju 8. maja.

“Tokom noći, 18 učenika je autima prevezeno na infuziju, u Pale. Shvatili smo da je ozbiljna situacija i tražili smo od agencije „Kompas“ da se vratimo nazad. Dok smo čekali autobuse, broj bolesne djece se još povećao. Sa djecom je bilo pet prosvjetnih radnika, koji su im pomagali, presvlačili ih i davali infuziju na kašičicu. Učenike smo rasporedili, oni sa simptomima su bili u jednom autobusu, a ostala djeca u drugom. Reagovali su i roditelji i imali smo osam pojedinačnih dolazaka po djecu”, ispričala je Bosančićeva.

Filter 2019