Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /latinica

Predstavljen program obilježavanja 30 godina Crvenog krsta Republike Srpske

Izvor: Filter

U 2022. godini, kada Republika Srpska i njene institucije i organizacije obilježavaju svojih prvih 30 godina, obilježava se i 30 godina sigurne humanosti u Republici Srpskoj.

Gneralni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Snježana Kovač podsjeća da je formiranjem CK RS 23.6.1992. godine ova organizacija u najtežim uslovima, u ratnom periodu, započela svoj put ka ispunjenju misije i mandata Pokreta Crvenog krsta.

“Danas, kada obilježavamo 30 godina Crvenog krsta Republike Srpske možemo konstatovati da CKRS uspješno već trideset godina korača stazama humanosti. U skladu sa prirodom organizacije CKRS, u svakoj prilici nastojimo promovisati i slaviti humanost, međuljudsku solidarnost, što i jesu najiskrenije i najplemenitije ljudske vrijednosti. Svojim radom i zalaganjem, što je često zahtijevalo ogroman trud i napor, omogućen je humanitarni rad u Republici Srpskoj u svim uslovima”, navela je Kovačeva.

Prema njenim riječima, sam početak rada Crvenog krsta Republike Srpske bio je težak, a sve to su pratila ratna razaranja i ogromno stradanje našeg stanovništva, što je ukazalo na potrebu za radom i postojanjem ovakve organizacije.Stradanje, razdvojene porodice, uništena materijalna dobra, ugroženi životi na hiljade pojedinaca zavisili su od humanitarnog odgovora koje je pružao Crveni krst Republike Srpske. Na hiljade tona humanitarne pomoći, hiljade nestalih lica, stotine hiljada izbjeglih i raseljenih lica, na sva ta pitanja čekao se odgovor CKRS.

“Stradanje, razdvojene porodice, uništena materijalna dobra, ugroženi životi na hiljade pojedinaca zavisili su od humanitarnog odgovora koje je pružao Crveni krst Republike Srpske. Na hiljade tona humanitarne pomoći, hiljade nestalih lica, stotine hiljada izbjeglih i raseljenih lica, na sva ta pitanja čekao se odgovor CKRS”, dodala je Kovačeva.

Ona je istakla da često, ni sami nisu imali potrebne kapacitete, ali su uprkos svemu, uspjeli realizovati sve tražene aktivnosti.

“Jubilej 30 godina predstavlja priliku da naglasimo da je Crveni krst Republike Srpske obavezan, kako humanitarnim potrebama našeg društva, tako i nasljedstvom koju nam donosi 30 godina humanitarnog rada, raditi konstantno na unapređenju sistema funkcionisanja i rada, a s ciljem osposobljavanja naše organizacije za pružanje humanitarnog odgovora na potrebe svih ugroženih pojedinaca.”

Povodom tri decenije postojanja Crvenog krsta Republike Srpske, najavljene su aktivnosti kojima će biti obilježen ovaj značajan jubilej.

Foto: Crveni krst RS

Saradnik u Stručnoj službi Crvenog krsta Republike Srpske Stefan Lopatić je rekao da tridesetogodišnji jubilej CKRS ne označava samo period prisutnosti ove organizacije u društvu.

“U skladu sa prirodom svih društvenih fenomena i pojava, i organizacija Crvenog krsta počiva na određenom kontinuitetu. Dakle, sve što čini našu svakodnevnicu baštiti i određenu tradiciju, to jeste, svoj rad temelji na određenoj tradiciji iz prethodnog perioda”, rekao je Lopatić.

Prema njegovim riječima, Crveni krst Republike Srpske povodom obilježavanja ovog jubileja vršiće dodjelu priznanja, čime na ovaj način žele izraziti zahvalnost svima onima koji su omogućili da organizacija CKRS već 30 godina uspješno korača stazama humanosti.Crveni krst Republike Srpske je započeo izradu dokumentarnog filma, koji je prilika da zabilježimo svjedočenja i sjećanja direktnih učesnika u stvaranju CKRS, te sačuvamo od zaborava sve aktivnosti naše organizacije u proteklih 30 godina. U tim aktivnostima snimljeno je preko 30 časova direktnih svjedočenja volontera i profesionalaca Crvenog krsta Republike Srpske.

“Crveni krst Republike Srpske je započeo izradu dokumentarnog filma, koji je prilika da zabilježimo svjedočenja i sjećanja direktnih učesnika u stvaranju CKRS, te sačuvamo od zaborava sve aktivnosti naše organizacije u proteklih 30 godina. U tim aktivnostima snimljeno je preko 30 časova direktnih svjedočenja volontera i profesionalaca Crvenog krsta Republike Srpske”, dodao je Lopatić.

Dodaje da, kao što CKRS već obavezuje, u junu tekuće godine biće održana Skupština Crvenog krsta Republike Srpske, koja će imati radni i svečani karakter.

Takođe, 23.6.2022. godine na Palama, gdje je i nastao i svih ovih godina traje Crveni krst Republike Srpske, biće održana svečana akademija, na kojoj će biti premijerno prikazan dokumentarni film, uručena jubilarna priznanja institucijama i partnerima, te predstavljena izložba fotografija u čast 30 godina CKRS.

Podsjećamo da je organizacija Crvenog krsta Republike Srpske prisutna u svim opštinama i gradovima Republike Srpske, te okuplja na hiljade volontera i ljudi dobre volje.

“S obzirom da nećemo moći ugostiti ogroman broj naših volontera i članova na svečanoj akademiji, Crveni krst Republike Srpske će u svim regijama naše strukture, odnosno njih devet, organizovati svečane akademije na kojima će biti prikazan dokumentarni film, foto izložba i uručena priznanja”, rekao je Lopatić.

Filter 2019