Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Predložen pritvor za direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH

Izvor: RTRS

Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor od 30 dana za direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH Dragana Šojića, osumnjičenog za visoku korupciju zbog opasnosti od bjekstva i da bi mogao ometati istragu.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da je pritvor predložen zbog opasnosti od bjekstva jer osumnjičeni ima državljanstvo susjedne zemlje, gdje često putuje i boravi.

Mjera pritvora predložena je i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Pritvor je predložen i jer se radi o ovlaštenoj osobi i zvaničniku institucije, a tokom istrage prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni već vršio pritisak na sebi podređene radnike, u smislu nezakonitih izmjena određene dokumentacije, naveli su iz Tužilaštva.

Tužilac je predložio određivanje pritvora za Šojića nakon ispitivanja osumnjičenog u predmetu za visoku korupciju, u prisustvu njegovog advokata, a prijedlog je upućen Sudu BiH.

– Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja – naveli su iz Tužilaštva.

Šojića su juče uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu, po nalogu Tužilaštva BiH, zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja, pronevjera, prevara i posluga u službi.

Prema nezvaničnim informacijama, provjeravaju se navodi da je Šojić zloupotrebljavao svoju poziciju i lažirao službene putne naloge za privatna putovanja po BiH, ali i Srbiji gdje ima mjesto prebivališta.

Filter 2019