Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

Počela obuka bezbjedne vožnje za motocikliste

Izvor: Srna

Moto-klub “Long rajders” sa Pala u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Policijske uprave Istočno Sarajevo organizuje dvodnevni trening bezbjedne vožnje za motocikliste koje sprovode sertifikovani treneri Moto-kluba “Bezbednost” iz Beograda.

Teoretski dio obuke za učesnike počeo je danas u Srednjoj školi “28. juni” u Istočnom Sarajevu, a motociklisti su se okupili na Trgu Republike Srbije.

Predstavnik Moto-kluba “Long rajders” Milan Samardžić izjavio je novinarima da se prvi put ova vrsta obuke sprovodi na području Sarajevsko-romanijske regije.

“Prije nekoliko godina smo imali pokaznu vježbu kada sam shvatio koliko ne znam da vozim, iako imam impozantan broj kilometara iza sebe. Ovaj trening je u skladu sa onim što piše u Statutu našeg moto-kluba – da se promoviše motociklizam kao sport ali i bezbjedna vožnja”, rekao je Samardžić.

On je zahvalio Policijskoj upravi Istočno Sarajevo za učešće u ovom projektu, naglašavajući da bi ista obuka mogla biti organizovana još jednom na jesen zbog velikog interesovanja.

“Krenuli smo prilično skromno sa nekih desetak učesnika, ali nakon samo par dana, iako nije bilo pretjeranog marketinga, već imamo 20 učesnika za ovu obuku. Nadamo se da ćemo ovim pomoći motociklistima, ali i drugim da izbjegnu neke nepredviđene situacije u saobraćaju”, kaže Samardžić.

Vitomir Golušin, predsjednik i osnivač Moto-kluba “Bezbednost” iz Beograda, izjavio je novinarima da je ovaj trening namijenjeni i onima koji tek počinju da voze motor, kao i iskusnim bajkerima koji već imaju hiljade prevezenih kilometara.

“Trening bezbjedne vožnje je nešto što spasava živote motoristima i to pokazuje 1.700 obučenih kandidata u svim zemljama bivše Jugoslavije”, rekao je Golušin.

On je istakao da su, nažalost, prilikom nezgoda često krivi motociklisti koji ne predviđaju određene situacije u saobraćaju.

“Moramo znati da smo jako ranjivi i najugroženija kategorija u saobraćaju. Kada se padne s motora sigurno je da vozač ostaje ozleđen, a neretko se dešavaju i puno gore posledice. Zahvaljujući momcima iz kluba Long rajders smo ovde i pravo je zadovoljstvo što će 20 motociklista tog kluba učestvovati u treningu”, rekao je Golušin.

Ivan Cucić iz Moto-kluba “Bezbednost” smatra da se podizanjem nivoa bezbjednosti i znanja motociklista povećava i nivo bezbjednosti drugih učesnika saobraćaja.

“Dosta motociklista misle da znaju dosta toga, ali kada prođu kurs sigurniji su u sebe i veliki broj učesnika ima želju da nastavi da se edukuje jer shvata celi koncept”, rekao je on.

Trening bezbjedne vožnje Moto-kluba “Bezbednost” podrazumijeva teorijski dio tokom kojeg se raspravlja o iskustvima učesnika u saobraćaju, uči o dejstvu fizičkih sila i zanošenje u krivinama.

Obuka predviđa i upoznavanje učesnika sa takozvanim “pijanim naočarama” kojim se pokazuje kako alkohol i psihoaktivne supstance utiču na čovjeka.

Filter 2019