Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

Planinari posjetili Novakovu pećinu na liticama Romanije

Izvor: Srna

Grupa od 16 planinara sokolačkog društva “Glasinac” i Planinarskog društva “Volujak” iz Gacka posjetila je pećinu Starine Novaka na Romaniji, uspevši se na 1.515 metara nadmorske visine.

Start i cilj staze bila je “Divova koliba”.

Planinari su do Novakove pećine juče došli obilježenim planinskim stazama, te strmim usponom ka ulazu koji je ojačan sajlama, zbog čega se ne preporučuje obilazak pećine bez stručnog znanja ili vodiča.

“Ispred pećine se pruža veličanstven pogled na paljansku kotlinu i okolne planine, Jahorinu, Bjelašnicu, Trebević, Treskavicu, Visočicu, Prenj, Zelengoru, Maglić, Leliju i Durmitor”, rečeno je Srni iz ovog društva.

Novakova pećina je jedna od prirodnih atrakcija Romanije, planine koja baštini bogatu istoriju poznatu još iz stariih vremena kao hajdučka gora iz legendi, neobičnih priča i epskih pjesama.

Pećina je dobila ime, podsjećaju planinari “Glasinca”, po čuvenom hajduku Starini Novaku koji je ovdje prema legendi, hajdukovo sa družinom u 16. vijeku.

Sokolački planinari su istakli da je prvo značajnije istraživanje ove pećine počelo 1958. godine kada su planinari Planinarskog društva “Željezničar” iz Sarajeva prokrčili put do ulaza u pećinu i istraživali njenu unutrašnjost.

Novakovu pećinu na strmim liticama Romanije obnovili su, kako navode, Savo i Ranko Jakovljević 2007. godine uz pomoć Planinarskog društva “Romanija” sa Pala, te sagradili terasu, sto i klupe, na kojima danas odmaraju posjetioci iz više krajeva bivše Jugoslavije.

Filter 2019