Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

Patrijarh Porfirije: Hercegovina je hram božiji

Izvor: Srna

Njegova svetost patrijarh Porfirije poručio je danas u Trebinju da je čitava Hercegovina hram božiji.

“Važno je da svi darovi koje smo dobili od Boga budu utemeljeni na daru vere i obuhvaćeni u ljubavi”, rekao je patrijarh Porfirije u obraćanju vjernicima nakon liturgije u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Kad imamo ljubavi prema svakom čovjeku, ističe Patrijarh, onda razvijamo darove koje smo dobili od Boga.

“Stvoreni smo po slici Božijoj, a to znači da imamo mogućnost da učestvujemo u svemu što je božansko”, istakao je patrijarh srpski.

Ma šta jesmo i ma šta postigli, kaže patrijarh, uvijek ostaje dubinski nemir, jer savršenstvo koje postoji u nama je živi Gospod Hristos.

“Zato on podseća – ja sam hleb života. Kad smo toga svesni potvrđujemo da hoćemo Hrista, da reć Hristova koja nas opominje da ne možemo naći punoću i smisao ako nema Hrista”, istakao je patrijarh Porfirije.

Što je naša ljubav veća u odnosu na bilo koga, navodi patrijarh, to je naš nemir veći.

“U ove dane kad slavimo vaskrsenje Hristovo, Gospod pokazuje da je došao da spase čoveka. Došao je da pobedi radi nas sve ono što nam preti kao prolaznost, kao smrt, kao greh, da nam daruje život večni, a to je prostor smisla”, rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost ističe da je Gospod donio smisao u svemu što je u nama i oko nas.

“Nama je ostala samo vera, nada i ljuba, ne apstraktno nego realno. Vera kao poverenje koje se pretače u ljubav, jer ljubav donosi radost”, poručio je patrijarh Porfirije.

Filter 2019