Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

Patrijarh Porfirije: Divan je Bog u vama večeras sabranim

Izvor: Srna

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras iz manastira Ostrog da se u savremenom svijetu mnogo govori o miru, o ljubavi, ali se proizvodi oruđe koje sije nemir i proizvodi rat, pa je, stoga, potrebna molitva i pokajanje pred moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

Srpski patrijarh istakao je da su se večeras u ovaj manastir sabrali vjernici sa svih strana – iz čitave Crne Gore, Republike Srpske, BiH, Srbije i drugih zemalja, jer znaju da je svetost ono što je potrebno i njima i modernom čovjeku.

“Molitva je ono što je neophodno da bismo bili živi, jer tu i takvu molitvu čuje Sveti Vasilije Ostroški. Mi ovde sabrani možemo uticati na mir, na milosrđe u čitavom svetu više molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom nego li bilo kojim drugim aktivnostima”, istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je poručio vjernicima da su svi sabrani u duši Svetog Vasilija, svetitelja vjere i smirenja, svetitelja koji čuje njihove molitve i prije nego što ih izgovore.

“Divan je Bog u vama večeras sabranima! Svi dišemo jednom dušom i svi večeras sabrani smo u jednoj misli, molitvi, u srcu, u duši Svetog Vasilija Ostroškog”, rekao je patrijarh Porfirije i dodao da je ovo veliki svetitelj Božiji, jer je poslušao riječ Božiju što ga je nosilo kroz sva iskušenja.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je kao domaćin podsjetio da se ove godine obilježava 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog i zahvalio patrijarhu Porfiriju što je došao u manastir Ostrog putevima Svetog Vasilija i Svetog Save, od Mileševe, Tvrdoša do Ostroga.

Večernjoj molitvi petohljebnici pod vedrim nebom je prisustvovalo na hiljada vjernika iz svih krajeva Balkana, Evrope, pa i svijeta.

Filter 2019