Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Pale: Otvorena izložba “30 godina Republike Srpske u Sarajevsko-romanijskoj regiji”

Izvor: Srna

U Cekovića kući na Palama danas je otvorena izložba pod nazivom “30 godina Republike Srpske u Sarajevsko-romanijskoj regiji”, koja je plod saradnje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i paljanskog Srednjoškolskog centra.
Izložba fotografija i dokumenata, čiji autor je tim profesora Srednjoškolskog centra Pale, postavljena je u okviru manifestacije koju Boračka organizacija opštine organizuje do Vidovdana, 28. juna, povodom 30 godina od početka Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Anica Gutalj, jedan od autora izložbe, ukazala je da ova postavaka predstavlja pokušaj presjeka dešavanja tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka i da je namijenjena široj publici, kako starijima da se podsjete, tako i mlađima da saznaju šta se tada dešavalo.

“Kultura sjećanja mora biti nešto što je stalno prisutno, trudimo se da našim ljudima predstavimo šta se dešavalo i objasnimo i ovo što se danas događa. Sačinili smo tim u Srednjoškolskom centru kojeg čine profesori istorije, srpskog jezika, informatike, vjeronauke, likovne kulture, filozofije da bi na adekvatan način mogli da se bavimo prošlošću i napravimo ovakve izložbe, ali i prezentacije”, rekla je ona.

Gutaljeva je istakala da izložba ostaje u Cekovića kući do 15. juna te da posjetioci mogu da je vide u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Ona je pojasnila da posjetioci izložbe mogu da steknu uvid u dešavanja u Republici Srpskoj koja počinju sa Deklaracijom o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, preko fotografija o osnivanju institucija, Vlade, Narodne skupštine, Vojske Republike Srpske, policije, kao i političkih pregovora koji su vođeni tokom rata.

“Imamo zabilježen i nastanak Srne, Srpske radio-televizije, ratne bolnice. Ne može se obraditi sve jer iz svakog panoa može se napraviti kratak presjek vojnih i političkih dešavanja”, rekla je Gutaljeva i zahvalila svima koji su se odazvali i pomogli stvaranju izložbe.

Ona je ukazala da se tim autora potrudio da ima istorijske izvore koji o tom vremenu svjedoče iz prve ruke.

Dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović podsjetio je da se današnjom izložbom o tome kako je rođena Republika Srpska zatvaraju ovogodišnji Dani Filozofskog fakuteta, manifestacija koja je počela 13. maja.

“Ovom izložbom zaokružujemo tu manifestaciju. Izložba je rezultat zajedničkih napora Srednjoškolskog centra na Palama i Filozofskog faklteta. Autori izložbe su grupa profesora koja se s neobičnim entuzijazmom bave kulturom pamćenja i kojima je jako stalo do toga da proces stvaranja Republike Srpske ne padne u zaborav već da bude trajno obilježen u svijesti, posebno mlađih generacija”, rekao je Mastilović.

On je podsjetio da se ideja o ovoj izložbi javila prije par mjeseci, kada su Filozofski fakultet i Srednjoškoski centar Pale zajednički realizovali projekat posjete Narodnog muzeja Kraljeva koja je govorila o strijeljanju Kraljevčana 1941. godine.

“Cilj danas otvorene izložbe je da pokažemo proces stvaranja Republike Srpske i ulogu i značaj Srpskog Sarajeva u tom procesu”, rekao je Mastilović.

Prema njegovim riječima, upravo su u Srpskom Sarajevu nastale institucije Republike Srpske i Srpska je odnjegovana na ovom prostoru, što ne smije pasti u zaborav već se mora čuvati kao dio kulture pamćenja.

Filter 2019