Fri. Aug 12, 2022
ћирилица /латиница

Опроштај од Матеја Периша у Београду, сахрана у Сплиту

Извор: mondo.ba

Посмртни остаци Сплићанина Матеја Периша (27) испраћени су за његов родни град из београдске Цркве Светог Анте Падованског, гдје је служена миса, којој је, уз Матејевог оца Ненада Периша, присуствовао и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Мису, на којој су били бројни грађани, служио је надбискуп београдски Станислав Хочевар, а на њеном почетку је минутом ћутања одата почаст младићу чије је тијело пронађено прије два дана у Сави након вишемјесечне потраге, покренуте по његовом нестанку 30. децембра прошле године.

Патријарх Порфирије истакао је у обраћању окупљенима да су се за Матеја молили људи свих вјера, које је ујединио у љубави и да је смрт “само људска логика, а вјечни живот логика Христова”.
“Васкрсење Христово нам открива тајну истину да свачији живот нема смисла ако је вјечан. Сви ми знамо да људи око нас умиру и понашамо се као да ми нећемо умријети. Тек када нам неко веома близак оде из овог свијета, почињемо озбиљно да се фокусирамо на тајну живота. Да ли сви умиру осим нас или постоји нешто што је једино сигурно, а то је да ћемо отићи из овог свијета”, рекао је патријарх Порфирије.

Надбискуп Хочевар истакао је да су он и свештеници Надбискупије београдске жељели да се достојанствено опросте од Матеја Периша и да му је драго што су се Београђани придружили томе.

“Отац Ненад својом свестраном рефлексијом допринио је да између Србије и Хрватске настану нови односи. У том нестанку видим позив да међу нама никада не нестане пријатељство, разумијевање и љубав”, поручио је Хочевар.

Ненад Периш је прије мисе и испраћаја посмртних остатака његовог сина у Сплит, гдје ће бити сахрањен, захвалио свима који су били уз њега и пружили му подршку.

“Желио бих да се захвалим Београду на срцу које ми је дао и без обзира што је Матеј завршио овдје, то срце ми је јако помогло да кроз ових 139 дана осјетим људску љубав, бригу, саосјећање и све оно што је човјеку у таквим тренуцима неопходно”, рекао је Периш.

Filter 2019