Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Održano guslarsko veče posvećeno narodnom guslaru Srđanu Trifkoviću

Izvor: Srna

Guslarsko društvo “Filip Višnjić” iz Istočnog Sarajeva organizovalo je guslarsko veče posvećeno narodnom guslaru Srđanu Trifkoviću, koji je preminuo prošle godine od posljedica zaraze virusom korona.

Predsjednik Saveza guslara Republike Srpske Miladin Pandurević rekao je da je ovo veče posvećeno čovjeku koji ih je obavezao da bar jednom organizuju memorijalni koncert i kažu nešto o njemu i njegovom radu.

“Srđan je pjevao o svim onim vrijednostima koje promovišu gusle i epska narodna poezija”, istakao je Pandurević.

On je dodao da gusle narodu nisu predstavljene onoliko koliko su vrijedne u životu svakog Srbina.

“Epska narodna poezija je vrsta književnog djela koja pripada romantizmu, suprotno od realizma, ali je na najbolji način opisano ono kako bi trebalo da bude čast, poštenje, dostojanstvo i ljubav prema rodu svome, prema Bogu, jednom riječju nazvano čojstvo, pa tek onda junaštvo. Nažalost, ne možemo se pohvaliti da njegujemo sve te epske vrijednosti”, istakao je Pandurević.

On je napomenuo da su gusle kod srpskog naroda, a pogotovo kod guslara, jednako važne kao i skupo stečena sloboda.

Pandurević je naglasio da su srećni zbog toga što ima mladih koji su zainteresovani da nastavljaju njihov put, odnosno da su ostali vjerni guslama.

“Na guslarskoj sceni se pojavljuje sve više mladih ljudi koji su možda motivisani Maksimom Vojvodićem, koji ima 23 godine, a koji je očarao publiku. Ne želim da se neko uvrijedi, ali mislim da ovim što on sada radi, da je doveo gusle do savršenstva”, rekao je Pandurević.

On je dodao da su gusle i epska narodna poezija nerazdvojivi i izrazio nadu da će ih mlade generacije sačuvati od zaborava.

Srđan Trifković preminuo je prošle godine od posljedica zaraze virusom korona, a osim vojne karijere, bio je vrstan narodni guslar, te predsjednik Saveza guslara Republike Srpske.

Filter 2019