Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /latinica

Odbornici gradske skupštine od Vlade traže sredstva za izgradnju Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža

Izvor: Filter/Srna

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas informacije o stanju boračko-invalidske zaštite, kao i sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite na području grada.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je jednoglasno podržana informacija Bolnice “Srbija”, koja bilježi napredak, ali uvijek može biti bolje.

On je istakao da se u informaciji navodi da je Bolnica “Srbija” početkom ove godine izvršila 20 odsto više usluga od plana, a isti taj trend je bio i u prošloj godini.

“Jednoglasno smo podržali izvještaj Bolnice “Srbija”. To je izazov za ovo rukovodstvo, a za nas u gradu prilika da hvalimo ono što je dobro, ali i kritikujemo”, istakao je Ćosić i dodao da je Skupština grada za specijalizacije doktora ove zdravstvene ustanove, kao i za plaćanje ljekara specijalista obezbijedila 100.000 KM.

Kako je navedeno u informaciji, u prošloj godini odobren je veći broj specijalizacija za mlade ljekare zaposlene u Bolnici. Takođe, angažovani su iskusni specijalisti koji, uz domaći kadar, vrše operacije u Bolnici “Srbija”.

Odbornici su usvojili i izvještaj o utrošku finansijskih sredstava za srednje škole u 2021. godini. Jednoglasno je usvojen zaključak koji su predložili odbornici SDS-a, PDP-a i DNS-a, kojim se od Vlade Republike Srpske traži da obezbijedi sredstva za izgradnju nove zgrade Srednjoškolskog centra na području opštine Istočna Ilidža.

Podsjećamo, Opština Istočna Ilidža je ranije kupila zemljište i obezbijedila neophodne priključke. Planirano je da se nova zgrada gradi iza Tržnog centra Bingo.

“Dobar zdravstveni i školski sistem u jednom gradu i njegovim opštinama su garant opstanka i privlačenja stanovništva. To se povezuje i sa sektorom privrede, kulturnim, sportskim i svim ostalim segmentima života”, istakao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Usvojene su i dvije odluke o boravišnoj taksi koja je povećana sa dosadašnje dvije na tri KM i paušalnoj boravišnoj taksi koja je povećana sa 30 na 50 KM, a koju plaćaju vlasnici apartmana za smještaj. Paušalna cijena odnosi se na jedan krevet i taj iznos plaća se na godišnjem nivou.

Sredstva koja se prikupe po osnovu boravišne takse su prihod Turističke organizacije koji se namjenski upotrebljava za promociju turizma, a inspekcija će rigoroznije raditi u ovom segmentu, poručuje gradonačelnik.

Odbornik SDS-a Predrag Šarović istakao je da su odbornici danas većinu tačaka usvojili jednoglasno jer smatraju da su informacije kvalitetno urađene.

Šarović je naglasio da je Klub SDS-a podržao i izvještaj Bolnice “Srbija” jer je on pozitivan, vidi se veliki pomak u radu ove zdravstvene ustanove.

“Opozicija nije tu samo da kritikuje, već i da podrži ako je nešto u proteklom periodu urađeno kvalitetno”, rekao je Šarović.

On je naglasio da je Klub SDS-a podržao i informaciju o stanju boračko-invalidske zaštite, jer je grad u budžetu za 20.000 KM povećao izdvajanja za ovu kategoriju stanovništva.

Prema njegovim riječima, odbornici SDS-a traže da na dnevnom redu naredne Skupštine grada bude i rebalans budžeta, jer je grad ostao bez 1.600.000 KM od planiranih komunalnih naknada.

Predsjednik Skupštine grada Branko Koroman istakao je da je usvojena informacija o radu područnog centra Poreske uprave u Istočnom Sarajevu u kojoj je navedeno da su prihodi po poreskim osnovama veći od 10 do 15 odsto.

On je istakao da inspekcija i Poreska uprava moraju da evidentiraju sve privredne subjekte da ne bi sav teret bio na registrovanim privrednim subjektima, već i na onima koji ostvaruju određeni promet, a nisu registrovani.

Filter 2019