Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Obilježena krsna slava spomen-crkve u Jošanici

Izvor: Srna

Spomen-crkva Svetih Ćirila i Metodija u Gornjoj Jošanici kod Foče proslavila je danas svoje nebeske zaštitnike, a tim povodom služena je liturgija i obavljen slavski obred.

Brojni pravoslavni narod molitveno se sabrao u crkvi izgrađenoj u sjećanje i spomen na nevine žrtve zločina koji se dogodio na Nikoljdan 1992. godine, kada je na kućnom pragu ubijeno 56 mještana.

Od prošle godine, kada je Spomen-crkva osveštana, sve više je mještana i potomaka nastradalih koji se na mjestu mučeništva okupljaju u molitvi. Među njima je i Vesna Tešanović iz Istočnog Sarajeva, čiji je otac Novak Mićević stradao u Jošanici. Crkvu Svetih Ćirila i Metodija odabrala je i kao mjesto gdje je njena kćerka Ana uvedena u Hristovu vjeru.

“Ova crkva mnogo znači svima koji su ovdje nekoga izgubili. Želja mi je bila da u njoj krstim kćerkicu i tako sam učinila”, rekla je Tešanovićeva.

Protojerej-stavrofor Nenad Tupeša poručio je da Spomen-crkva Svetih Ćirila i Metodija svjedoči da na krvi mučenika izniču svetinje, ali i vaskrsava vjera u novi život.

“Povratak naroda u ovo mjesto još nije u velikom broju, ali ga ipak ima. To svjedoči i ovaj hram, koji vaskrsava ne samo vjeru u narodu, nego i ovo mjesto. Mučenici koji su ovdje skončali i stradali, pobijeni od ruke bezbožnika, upravo jesu zalog i temelj na kome počiva ovo mjesto, kao i naš mnogonapaćeni srpski i pravoslavni narod”, istakao je Tupeša.

U Odboru za izgradnju Spomen-crkve u Gornjoj Jošanici kažu da još ima nedovršenog posla. Uređenje okoline, proširenje parking-prostora i izgradnja pomoćnih objekata neki su od zadataka za naredni period.

“Najvažnije je da smo ovdje postigli veliku sabornost i da narod dolazi. Ta želja nam je bila glavna i smatram da smo to postigli”, rekao je predsjednik Odbora Vaso Blagojević. Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović naveo je da podrška lokalne uprave, koja je pomogla izgradnju Spomen-crkve, neće izostati ni ubuduće.

“U toku je asfaltiranje puta za Gornju Jošanicu i ispoštovali smo svoj zavjet prema jošaničkim stradalnicima i ovom narodu. Uredili smo parking, doveli struju, dovešćemo i vodu.

Ovo mjesto će u narednim godinama da bude jedno srpsko svetilište, gdje će ljudi da dolaze, obavljaju krštenja i vjenčanja”, istakao je Vukadinović. U blizini Spomen-crkve, kod spomenika, služen je parastos jošaničkim mučenicima. Nakon slavskog obreda priređen je i kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili fočanski guslari.

Filter 2019