Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Milici Borovčanin sa Sokoca nagrada “Mladi srbista”

Foto: Opština Sokolac

Izvor: Srna

Učenik Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški” sa Sokoca Milica Borovčanin dobitnik je ovogodišnje nagrade “Mladi srbista” Katedre za srbistiku Filozofskog fskulteta Pale za najbolji literarni esej učenika srednjih škola o temi “Ne kucaj na vrata stare kuće. Nje više nema”.

Drugu nagradu osvojila je učenik Medicinske škole Doboj Slavka Blagojević, dok je treća pripala Jovani Berjan, učenici Srednjoškolskog centra “Ivo Andrić” iz Višegrada, saopšteno je iz dekanata Filozofskog fakulteta Pale.

U saopštenju se navodi da je na ovogodišnji konkurs Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta Pale za najbolji literarni esej srednjoškolaca sa stalnom temom “Značaj srpskog jezika i književnosti za očuvanje identiteta Republike Srpske” stiglo 20 radova iz Doboja, Sokoca, Višegrada, Pala, Prnjavora, Ribnika, Trebinja, Banjaluke.

Podtema “Ne kucaj na vrata stare kuće. Nje više nema” trebala je obuhvatiti sjećanja roditelja, djedova ili baka o djetinjstvu ili mladosti provedenim u okolnostima posljednjeg rata.

“Cilj ovako zamišljenog konkursa jeste da se generacije mlađih naraštaja više informišu o tom periodu, o tome formiraju svoj stav izgrađen na plemenitim osjećanjima, rodoljublju i čovjekoljublju uopšte. Podstičemo podizanje svijesti o značaju srpskog jezika za opstanak Republike Srpske i srpskog naroda, kulture sjećanja i pamćenja, formiramo konstruktivan odnos prema istoriji i prošlosti”, ističe se u saopštenju.

Nagrade će biti uručene u srijedu, 1. juna, u 13.00 časova u prostorijama Filozofskog fakulteta na Palama.

Filter 2019