Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

Kovačević: Kroz sudski proces dokazati istinu o zločinu u Dobrovoljačkoj

Izvor: Agencije

Kroz sudski proces treba dokazati istinu o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, i sa te strane dobro je što je i nakon 30 godina došlo do optužnice, rekao je nekadašnji general-major JNA Dušan Kovačević, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

– U tom procesu će se moći pobiti lažna istina koju pričaju  svo vrijeme u Sarajevu. Oni su intezivno radili na tome da se ne podigne optužnica, jer imali su svo vrijeme Sud BiH pod svojom kontrolom, odnosno SDA ga kontroliše – naglasio je Kovačević, koji je i sam bio u koloni koja je napadnuta, u sanitetskom vozilu, gdje je od osam oficira, njih troje smrtno stradalo. Kovačević je tada ranjen.

Istakao je da ipak ima sumnje, pogotovo nakon što je Sud BiH u prvostepenoj presudi oslobodio Dragana Vikića, ratnog komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH optužbi za ratni zločin nad vojnicima JNA u Velikom parku u Sarajevu.

U Istočnom Sarajevu i Sarajevu sutra će biti obilježeno 30 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Ovaj događaj organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Prema programu ove memorijalne manifestacije pod nazivom “Stradanje pripadnika JNA u Sarajevu – Dobrovoljačka ulica”, u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu od 10 do 10.20 časova biće služen parastos za ubijene pripadnike JNA.

a 10.40 časova planiran je polazak autobusa za Dobrovoljačku ulicu (danas Ulica Hamdije Kreševljakovića), a za 11 časova mirna šetnja sa cvijećem, dok je povratak u Istočno Sarajevo predviđen za 11.50 časova.

Program će biti realizovan uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske, srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, rukovodstva gradova i opština, članova porodica poginulih pripadnika JNA, preživjelih učesnika, kao i predstavnika Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Očekuje se prisustvo i predstavnika nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog i Narodnooslobodilačkog rata, te gradskih i opštinskih udruženja i građana, najavljeno je iz Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Tužilaštvo BiH podiglo je nedavno optužnicu za zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška.

Istraga je nastavljena zbog sumnje da je počinjen ratni zločin, a odlukom je van snage stavljena ranija naredba o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica, te je naređeno ponovno otvaranje istrage.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad  vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i, posebno, paravojnih muslimanskih falangi kojima su komandovali osvjedočeni predratni kriminalci.

Napadom u Dobrovoljačkoj ulici na kolonu JNA, koja se početkom maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo takozvane RBiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. Prvi napad je izvršen 2. maja napadom na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefon.

Bilans krvavog pira iznosi 42 ubijena vojnika i civila, i to u Domu JNA jedan, Radničkom univerzitetu “Đuro Đaković” tri, na Skenderiji 14, Dobrovoljačkoj ulici devet, a na drugim lokacijama u Sarajevu 13.

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, od kojih 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA.

Filter 2019