Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Ковачевић: Данас царује језичка некултура

Извор: Срна

Лингвиста Милош Ковачевић оцијенио је да у данашње вријеме царује језичка некултура, те нагласио да се положај српског језика не може побољшати уколико се не поправи у образовном систему.

– Одавно говорим да је срамота за онога ко је завршио било који факултет да је функционално и граматички неписмен. А код нас је то прије правило него изузетак. Жалосно је слушати каква је биједна употреба српског језика код оних који су кобајаги факултетски образовани. А може ли се неко звати образованим, ако је неписмен у матерњем језику? – пита Ковачевић.

Ковачевић је за Глас Српске нагласио да је посљедњи тренутак да се Министарство просвјете и Влада Републике Српске сагласе да је неопходно да српски језик буде уведен као обавезан на свим државним и приватним факултетима, због елементарне и функционалне писмености.

Он је навео да му је циљ да ове године објави књигу о социолингвистичким проблемима српскога језика, књигу која бјелодано треба да покаже како један те исти српски језик не може имати статус различитих језика код различитих народа који га употребљавају.

– Односно, како политичко проглашење неког идиома језиком том `језику` не прибавља лингвистички статус језика, јер за идентитет једног језика није довољно да политичари кажу да се тај језик не зове српски. То је тим потребније што је на дјелу тиха асимилација Срба и српског језика у Босанце и талозвани босански језик у БиХ – навео је Ковачевић, који је и професор српског језика и опште лингвистике на Филолошком факултету у Београду и Филозофском факултету на Палама.

Ковачевић каже и да је “зато тешко разумљиво да Влада Српске још увијек на ново усвајање није доставила Народној скупштини дорађен закон о српском језику и ћирилици, који је у неким, небитним, појединостима оспорио Уставни суд Републике Српске”.

Filter 2019