Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Istočno Sarajevo: Uskoro i nova ferata Crna stijena

Foto: Turistička organizacija Istočno Sarajevo

Izvor: Filter

„Protekla zimska turistička sezona na Jahorini jedna je od najuspješnijih u istoriji, zahvaljujući ulaganjima Vlade Republike Srpske i uspješnom poslovanju OC Jahorina, što je rezultiralo dolaskom velikog broja gostiju, čemu svjedoče i naši hotelijeri, koji su izuzetno zadovoljni“, rekao je direktor Turističke organizacije Istočnog Sarajeva Igor Ikonić.

Turistička organizacija Istočno Sarajevo

“Na ovome, ipak, ne smijemo da stanemo”, kaže Ikonić, “jer naša destinacija Istočno Sarajevo zaslužuje da ima i ljetne sadržaje. Svuda oko nas je prelijepa priroda, imamo prelijepe planine, zato će nam ovog ljeta u fokusu biti aktivan odmor u prirodi”. U tome je, sigurno, najaktuelnija Jahorina sa svojim sadržajima, koja ima značajne smještajne kapacitete, ali i mnoštvo drugih sadržaja koji mogu da se ponude gostima.

Turistička organizacija Istočno Sarajevo

Uskoro nova ferata na Crnoj stijeni na Romaniji

Romanija je značajna turistička destinacija, turistički biser, koja je u posljednje vrijeme, zahvaljujući via ferati ‘Sokolov put’ na Crvenim stijenama, doživjela procvat.

„Veliki broj turista svakodnevno posjećuje Romaniju, taj kraj je oživio zahvaljujući ovom atraktivnom, adrenalinskom, turističkom sadržaju, što osjete i ugostitelji na Romaniji, ali i domaćini koji imaju priliku da prodaju svoje proizvode“, kaže Ikonić.

Turistička organizacija Istočno Sarajevo

Ovih dana biće puštena u rad i nova ferata na Crnoj stijeni.

„Nova ferata na Crnoj stijeni, koja će biti za nijansu zahtjevnija od postojeće, dio je projekta ‘Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji’ /“Enjoy SarajevoRomanija region”/ u okviru kojeg su izgrađena ferata na Crvenim stijenama i još neki sadržaji na drugim destinacijama. Ova ferata nije bila predviđena prvobitnim projektom, ali su donatori bili oduševljeni rezultatima koje smo postigli nakon izgradnje ferate na Crvenim stijenama, pa su odlučili, iako to ne praktikuju, da izvrše realokaciju sredstava u iznosu oko 50.000 KM i da nam omoguće izgradnju i ove, druge ferate“, istakao je Ikonić.

Ikonić je podsjetio da su, u okviru ovog projekta, prethodno obezbijeđeni sadržaji avanturističkog turizma, turistički balon na vezani let, teretana i dječija igraonica na otvorenom i vještačka stijena za penjanje na Brusu, kao i uzletište za paraglajding, te da su uređene pješačke staze dužine 35 km, koje povezuju dva planinarska doma (Glasinac i Stajna) i olakšavaju posjete prirodnim bogatstvima ove regije.

Trebević i Brus – omiljeno izletište

Omiljeno izletište na Brusu, na planini Trebević, skoro svakodnevno prepuno je turista, a uz sadržaje koji su obezbijeđeni kroz projekat ‘Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji’, proširena je turistička ponuda u ovom dijelu Istočnog Sarajeva.

Turistička organizacija Istočno Sarajevo

„Želimo da promovišemo sve prednosti koje imamo, da „razdrmamo“ malo i nevladin sektor, udruženja koja imamo, te da u saradnji sa njima realizujemo neke aktivnosti koje nam mogu dati značajan rezultat“, naglasio je Ikonić.

Turistička organizacija Istočno Sarajevo

Ravna planina

Ovaj ski centar iza sebe ima jednu od najuspješnijih zimskih sezona. Veliki broj turista je posjetio Ravnu planinu ove zime, ali je Ravna planina izuzetno privlačna i u ljetnim mjesecima, odnosno, tokom cijele godine.

„Menadžment Ravne planine uspio je da u prelijepom prirodnom ambijentu stvori sadržaje koji ovu destinaciju čine privlačnom cijele godine i to jako dobro funkcioniše “, navodi direktor Turističke organizacije Istočnog Sarajeva.

Izletište Tvrdimići

Izletište Tvrdimići ima ozbiljan potencijal i ovaj turistički proizvod će se u narednom periodu dodatno razvijati kroz nove sadržaje.

Turistička organizacija Istočno Sarajevo

„Na ovom lokalitetu već je napravljena okosnica budućeg razvoja ovog turističkog područja. Trenutno najveći broj posjetilaca čini domaće stanovništvo, ali, s obzirom na to kako razmišljaju u opštini Istočno Novo Sarajevo, možemo reći da će gore biti izgrađen ozbiljan turistički sadržaj koji će imati svijetlu budućnost“, rekao je Ikonić.

Pećine – speleološko bogatstvo Istočnog Sarajeva

Pećina ‘Orlovača’ trenutno je u fazi restauracije i nije otvorena za posjete turista.

Igor Ikonić pojašnjava da se u pećini izvode radovi koji bi trebalo da budu završeni prije nego što pećina bude otvorena za posjetioca, a tiču se, prije svega, bezbjednosti turista.

Turistička organizacija Istočno Sarajevo

Novakova pećina možda je, prema riječima Ikonića, nepravedno zapostavljena kad govorimo o turističkim sadržajima koje naš grad nudi.

„To će se promijeniti, sigurni smo, nakon izgradnje ferate na Crnoj stijeni koju smo prethodno pomenuli, jer će, u okviru tog projekta biti izvedeni i određeni radovi na samoj Novakovoj pećini. Promijenićemo sajle, nogostup, nastojaćemo da ovu pećinu osvježimo i damo joj novi život u smislu veće promocije“, kaže Ikonić i dodaje da je za njega lično taj dio Romanije ljepši i pitomiji, te da sigurno zaslužuje i značajniju pažnju.

Uz novi koncept organizacije do boljih rezultata

„Novi koncept organizacije naše ustanove predviđa info centre u opštinama, što će značiti saradnju i bolju komunikaciju sa opštinama. To je možda nedostajalo u prethodnom periodu, kada su se svi zatvarali u svoje lokalne okvire, a, sada, vjerujemo, ovakav način organizacije daće još bolje rezultate u oblasti turizma“, rekao je Ikonić.

Ikonić kaže da je djelatnost turističkih organizacija definisana zakonom, ali da se, ipak, može i mora više raditi.

„Ne mogu biti zadovoljan time da posjeta sajmovima bude jedini način promocije i naša najznačajnija aktivnost. Ima tu prostora, i kroz određene manifestacije, da naš grad predstavimo u najljepšem svjetlu. Imamo veliku mogućnost da razvijamo sportski turizam. Muška i ženska dbojkaška reprezentacija Srbije pripremaju se u našem gradu za najznačajnija evropska i svjetska takmičenja, a činjenica da vrhunski sportisti iz Pala mogu otići u svijet i osvojiti najsjajnija odličja, dovoljno govori o tome kakvim kapacitetima i potencijalima raspolažemo“, ističe Ikonić.

Turistička organizacija Istočno Sarajevo

Mogućnosti je mnogo, jedan od preduslova za razvoj turizma jeste i unapređenje naplate boravišne takse

Kad je riječ o naplati boravišne takse, Ikonić kaže da su ostvareni određeni pomaci, ali da je potrebno pojačati kontrolu u toj oblasti, kako bi svi pružaoci usluga smještaja svoju djelatnost obavljali u skladu sa zakonom.

„U toj oblasti je potrebno pojačati inspekcijski nadzor,  jer se još uvijek oko 60 odsto smještajnih kapaciteta nalazi u tzv. sivoj zoni.  To nastojimo da uredimo na odgovarajući način, te  da spremni dočekamo novu zimsku turističku sezonu, koja, ipak, moramo priznati, donosi i najveće prihode“, naveo je Ikonić, dodajući da se na Jahorini ostvaruje oko 90 odsto od ukupnih prihoda iz oblasti turizma.

Turistička organizacija Istočno Sarajevo

Imamo želju, volju, energiju i potencijale, imamo prostor za djelovanje i nadamo se, kaže Ikonić, da bismo, u nekom narednom vremenu, mogli da dođemo do magične cifre od milion KM naplate boravišne takse, a tek tada ćemo, kako navodi, moći da kažemo da smo ‘ozbiljni igrači’, da se, zaista, ozbiljno, bavimo turizmom, te da u promociju turizma ulažemo značajna sredstva koja će donijeti i velike rezultate.


Filter 2019