Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /latinica

Istočno Sarajevo: Pomen ubijenim pripadnicima JNA

Izvor: RTRS

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu služen je parastos za ubijene pripadnike JNA, povodom 30 godina od zločina paravojnih muslimanskih formacija i radikalnih islamističkih falangi nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Parastosu su prisustvovali poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nataša Kulašinac, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministri trgovine i ekonomskih odnosa, kao i za ljudska prava u Savjetu ministara Staša Košarac i Miloš Lučić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić, predstavnici grada Istočno Sarajevo, načelnici opština, boračkih organizacija regije, te udruženja nestalih i porodica zarobljenih.

Prisutni su i članovi porodica poginulih pripadnika JNA, preživjeli učesnici i predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Nakon parastosa planiran je polazak autobusa za Dobrovoljačku ulicu (danas Ulica Hamdije Kreševljakovića). Predviđena je i mirna šetnja sa cvijećem.

Program memorijalne manifestacije pod nazivom “Stradanje pripadnika JNA u Sarajevu – Dobrovoljačka ulica”, organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici “Zelenih beretki” i Teritorijalne odbrane BiH su, prema naredbama člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, na današnji dan 1992. godine napale kolonu vozila JNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljen.

Filter 2019