Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

Zaposlenima u javnoj upravi od maja plate veće za deset odsto

Izvor: Srna

Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, Sindikat pravosuđa RS i Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS potpisali su danas sa resornim ministarstvima Odluku o povećanju cijene rada za zaposlene sa 100 na 110 KM.

Odluku o utvrđivanju cijene rada potpisali su danas u Banjaluci ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i predsjednik republičkog Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nikola Crnčević.

Novi obračun primjenjivaće se za obračun majske plate.

Šeranić i ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić potpisali su sa predstavnicima Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi odluku o tome da cijena rada zaposlenih u javnoj upravi u Republici Srpskoj iznosi 110 KM.

Potpisivanjem ovih odluka ozvaničen je prethodno postignut dogovor o povećanju cijene rada i ispunjene obaveze iz zaključka koji je 28. aprila donijela Vlada Republike Srpske, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite podsjećaju da je zaključkom navedeno da je Vlada Republike Srpske saglasna da cijena rada za zaposlene u oblasti obrazovanja, kulture, pravosuđa, unutrašnjih poslova, uprave i javnih službi bude 110 KM, a da cijena rada za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, bude 159,50 KM.

Vlada Republike Srpske ovlastila je ministra prosvjete i kulture, ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, ministra pravde, ministra unutrašnjih poslova, ministra uprave i lokalne samouprave i ministra zdravlja i socijalne zaštite da, ukoliko bude usaglašena cijena rada sa reprezentativnim granskim sindikatima, potpišu odluku koja bi se primjenjivala na obračun plata od 1. maja, ali se ne bi odnosila na dospjela i neisplaćena primanja. 
 
 

Filter 2019