Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Dr Jevtović o uzrocima nastanka i liječenju akni

Izvor: Filter

Na nastanak akni utiče više faktora. Oboljenje se razvija u pubertetu, pod djelovanjem hormona androgena, pod čijim dejstvom funkcionišu lojne žlijezde.

„Akne predstavljaju hormonalno oboljenje, koje je lokalizovano u predjelima lojnih žlijezda, a karakterišu ga komedoni, mitiseri, gnojne promjene“, istakla je specijalista dermatovenerologije u Bolnici “Srbija”, dr Daliborka Jevtović.

„U području izvodnih kanala lojnih žlijezda formiraju se čepovi koji ometaju izlivanje loja. U normalnim okolnostima ovi izvodni kanali se ne začepljuju. Formiranje čepa u području izvodnog kanala potpomažu hormoni androgeni. Ovo se dešava kod osoba koje imaju genetsku sklonost za razvoj akni“, naglasila je dr Jevtović.

Prema njenim riječima u ovakvim lojnim žlijezdama „Propionbacterium acnes“ koja je dio normalne flore kože počinje da se razmnožava i njeni enzimi izazivaju pucanje folikula i privlačenje leukocita i dolazi do zapaljenskog procesa.
Pojasnila je da se akne javljaju u pubertetu, s tim da je klinička slika nešto teža kod muškaraca. Najčešće se pojavljuju na licu, grudnom dijelu i leđima.

Kliničkom slikom mogu da dominiraju mitiseri, gnojanice i u težoj formi čvorovi i ciste. Ove promjene se mogu povući spontano, bez ožiljaka, ali takođe mogu ostaviti ožiljke, keloide, najizraženije u grudnom dijelu, dodaje dr Jevtović.

Prije svega, potrebno je naglasiti pacijentu da je liječenje dugotrajno, da nema instant rješenja, da pacijent mora biti uporan. Izrazito poboljšanje se može očekivati tek nakon nekoliko mjeseci, i nastaviti dalje pod kontinuiranim nadzorom dermatologa.

Ona navodi da postoje različiti načini liječenja akni, u zavisnosti od oboljenja. Za neinflamovane akne koriste se lokalni retinoidi, dok za imflamovane akne upotrebljava se benzoil peroksid +, lokalni antibiotik, azaleična kiselina, a za mješoviti tip primjenju se obje kombinacije.

Retinodidi se primjenjuju u vidu gelova ili krema, jednom do dva puta dnevno, ne duže od šest mjeseci. Benzil peroksid ima protiv upalni efekat i komedolitički.

Govoreći o liječenju akni, dr Jevtović kaže da se koriste i lokalni antibiotici, tetraciklini, eritromicin, klindamicin jedan do četiri odsto u losionu, ili rjeđe krema dva puta dnevno.

„Prilikom primjene topikalnih preparata može se javiti peckanje i iritacija. Pravi se par dana pauza, pa se nastavlja liječenje. Jasno poboljšanje nakon antibiotika se uočava nakon tri mjeseca, a može se liječiti i do pola godine“, istakla je dr Jevtović.

Opšta terapija se primjenjuje kod srednje teških i teških formi akni, ali se lokalna primjena uz ovu terapiju nastavlja. Jasno poboljšanje nakon antibiotika se uočava nakon tri mjeseca, a može se liječiti i do pola godine. Hormonalna terapija se primjenjuje samo kod žena.

„Izotretinoin se primjenjuje kod teških formi akni. Obično se daje 1mg/kg tt, i akne se povlače oko 16 neđelje primjene. S obzirom da izotretinoin ima teratogeni efekat, neophodna je kontracepcija 7 dana prije i 4 nedjelje nakon završetka terapije. Ožiljci se liječe, kad se povuku znaci upale. Za površne ožiljke se koristi piling, a za duboke dermoabrazija“, zaključuje dr Jevtović.

Filter 2019