Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Dr Kovačević o uzrocima nastanka i liječenju karcinoma debelog crijeva

Izvor: Filter

Specijalista opšte hirurgije, dr Marko Kovačević, istakao je da je u Bolnici “Srbija” u potpunosti zaokružena jedna cjelina, u vidu prevencije, rane detekcije i liječenja maligniteta debelog crijeva.

“Endoskopski kabinet opremljen je najsavremenijom opremom, gdje se pored kolonoskopskih pregleda, rade biopsije i polipektomije. Hirurško, operativno liječenje svih maligniteta debelog crijeva se rade rutinski u našoj ustanovi sa primjenom savremenog instrumentarija i staplera”, naglasio je dr Kovačević.


Karcinom debelog crijeva je bolest koja nastaje radi nekontrolisanog, abnormalnog, invanzivnog rasta ćelija koje potiču iz debelog crijeva. Najčešće se radi o adenokarcinomu kod kojeg ćelije potiču iz ćelija žljezdanog tkiva, pojasnio je dr Kovačević.
On kaže da se karcinom po nastanku širi “per continuitatem” tj, direktnim širenjem, hematogeno- putem krvnih sudova i limfogeno- limfnim sistemom.
“Po učestalosti karcinom debelog crijeva je drugi malignitet kod muškaraca iza karcinoma pluća, i kod žena iza maligninteta dojke”, istakao je dr Kovačević.

Prema njegovim riječima, pravi razlog nastanka karcinoma debelog crijeva je još uvijek nedefinisan. Veliki uticaj na njegov nastanak ima hrana bogata mastima, crvenog mesa, upotrebe dima u obradi mesa, konzervansa.

Nasljedna komponenta je takođe dokazana, i to kao sklonost ka nastajanju polipa koji su osnova za nastanak samog karcinoma.
Govoreći o karcinomu debelog crijeva, Dr Kovačević kaže da simptomi koji mogu ukazivati na njegovu pojavu su promjena režima stolice u vidu opstipacije, dijareje, eventualna pojava krvi i sluzi u stolici, bolovi u području stomaka, kao i opšti simptomi u vidu gubitka apetita, mršavljenja, anemije, malaksalosti.

“Prevencija i rana detekcija imaju najveći značaj u borbi protiv karcinoma debelog crijeva, kako u otkrivanju prekanceroznih stanja, tako i u otkrivanju karcinoma što ranije”, istakao je dr Kovačević.
Pojasnio je da je liječenje maligniteta debelog crijeva uvijek multidisciplinirano i zahtjeva hirurško, onkološko i radioterapeutsko liječenje.

Pod hirurškim liječenjem podrazumijeva se odstranjivanje zahvaćenog dijela debelog crijeva sa pripadajućim vaskularnim i limfnim strukturama. Hemoterapija se ordinira prije ili poslije hirurškog liječenja, zavisno od vrste, stadija i lokalizacije karcinoma. Ona se sprovodi sa ili bez radioterapije, zaključio je dr Kovačević.

Filter 2019