Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

Daun sindrom centar Banjaluka otvara književni klub na Jahorini

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: Nezavisne novine

Prvi put mladi sa Daunovim sindromom, odnosno “Djeca sunca”, dobiće književni klub, koji će biti otvoren na Jahorini, i već s nestrpljenjem iščekuju četvrtak kako bi svoje napisane pjesme pročitali drugarima i gostima.
Kako kaže za “Nezavisne” Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra, manifestaciju “Dani djece sunca”, a u okviru koje i otvaraju ovaj klub, završavaju sedmodnevnim boravkom na Jahorini.

“U četvrtak ćemo izložiti likovne radove osoba sa Daunovim sindromom, a tom prilikom ćemo otvoriti i prvi književni klub. Svako od njih će predstaviti svoju pjesmu koju je napisao. Oni već imaju tremu, pitaju se ‘kakva će biti moja pjesmica’, već zovu jedni druge, čitaju pjesme, pitaju treba li nešto dopuniti i slično”, kazao je Jelić.

Mladi sa Daunovim sindromom, nastavlja on, pišu pjesme u slikama, i to posebnom asistivnom tehnologijom, odnosno uređajima za komunikaciju i pisanje pjesama namijenjenim za osobe sa ovim sindromom, a koji imaju problem sa izgovorom.

U pripremi je, dodaje on, i izdavanje prve knjige “Djece sunca”.

“Mi ih želimo podstaći da rade, jer oni mogu sve i društvo treba da shvati da osoba sa Daunovim sindromom može da bude, između ostalog, i pjesnik”, naglasio je Jelić.

Prema njegovim riječima, ovom prilikom im dolaze studenti i profesori sa Medicinskog fakulteta iz Foče, Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, a zajedno s njim dolaze osobe sa Daunovim sindromom iz Istočnog Sarajeva, te iz Foče i Pala.

“Na toj manifestaciji online putem će nam se obratiti osobe sa Daunovim sindromom iz Srbije, Norveške, Rusije, Češke i Hrvatske. Imaćemo i uključenje iz Beograda našeg prijatelja i književnika Marka Miloševića, te Tarika Filipovića, a iz Praga će nam se obratiti i književnica Jelena Ćirić, koja je posvetila pjesmu “Djeci sunca”, rekao je Jelić.

Osim toga, priča on, ovi mladi kuvari će za goste pripremati ručak, nakon čega će uslijediti zajedničke radionice muzikoterapije, dramaterapije i likovne terapije.

“Imamo i takmičenje osoba sa Daunovim sindromom u poeziji, te kreativnu radionicu u pisanju poezije. Poetski dani ‘Djece sunca’ će se nastaviti u Ljubačevu, a 19. maja idemo u Beograd, kada će biti otvorena izložba naših poetskih redova. Nakon toga, u junu idemo u Prag, a sve ovo realizujemo u okviru književnog kluba”, istakao je Jelić.

Otvaranje “Daun kafea” i prodavnice vjerovatno krajem maja


Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra, ističe da će vjerovatno krajem maja otvoriti “Daun kafe”, kao i prodavnicu zdrave hrane.

“Naš ambasador Vlado Đajić će 19. maja u Beogradu reći kada će biti otvoren ‘Daun kafe’. Imali smo problem oko lokacije, jer uz restoran ide i prodavnica zdrave hrane”, rekao je Jelić za “Nezavisne”, te dodao da žele da se na policama ove prodavnice nađu proizvodi koje su proizvodili u Banji Vrućici tokom radnog osposobljavanja.

Filter 2019