Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

Danas je međunarodni Dan medicinskih sestara i tehničara

Izvor: Filter

Medicinske sestre-tehničari najbrojnija su profesionalna kategorija u sistemu zdravstva tj. rade na području unapređenja zdravlja, sprečavanja bolesti, liječenja i rehabilitacije.

Profesija medicinske sestre ima ključnu ulogu u pružanju zdravstvene njege i promocije zdravlja, istakla je glavna sestra Bolnice “Srbija” Borjana Petrović.
Ona kaže da medicinska sestra mora biti emocionalno zrela i stabilna osoba kako bi mogla razumjeti i nositi se sa različitim situacijama koje ovaj posao donosi.
“Biti sestra znači slušati pacijenta šta govori, pomoći mu, i obezbjediti mu najbolju zdravstvenu njegu”, naglasila je Petrovićeva.
Dodaje da se medicinska sestra obavezala svojim znanjem da će pružati zdravstvenu zaštitu poštujući moralna i etička načela zdravstvenog sistema.


“Kroz protekle dvije godine smo dokazali da sistem ne može bez nas. Neophodno je skrenuti pažnju javnosti koja je uloga medicinskih sestara u zdravstvu, i potrebno je vršiti stalne edukacije osoblja, a sve u cilju pružanja što bolje usluge pacijentima”, pojašnjava Petrovićeva.
“Čestitam naš dan svim medicinskim sestrama, najprije u našoj bolnici, a onda i širom svijeta”, naglasila je glavna sestra Bolnice “Srbija” Borjana Petrović.


Predsjednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara Sarajevsko-romanijske regije, Gospava Pejić, istakla je da povodom Međunarodnog praznika sestrinstva Udruženje medicinskih sestara i tehničara obilježava svečano rođendan dame sa lampom Florence Nightingale, koja je rođena u Firenci, 12. maja 1820. godine i poznata je po osnivanju modernog sestrinstva.
Tim povodom Pejićeva je čestitala praznik svim medicinskim sestrama širom svijeta, Republike Srpske, a posebno sestrama Sarajevsko-romanijske regije.


Svake se godine na ovaj dan zdravstveni profesionalci i javnost osvrnu na rad i ulogu medicinske setre u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi, čija zdravstvena zaštita je nezamisliva bez medicinskih sestara.

Filter 2019