Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Večeras počinje međunarodni festival “Akordeonart plus”

Izvor: Srna

Na ovogodišnjem međunarodnom festivalu “Akordeonart plus”, koji se odvija u više od 30 muzičkih kategorija do 3. juna, učestvovaće 360 takmičara i 40 članova žirija iz kategorija harmonika, klavir i kamerni ansanbl, a dolaze iz 13 evropskih zemalja.
Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i predsjednik Organizacionog odbora festivala Maja Žuža istakla je da se festival realizuje u tri segmenta – takmičarski, edukativni i umjetnički.

“Umjetnički dio festivala počinje večeras, a na svečanoj ceremoniji otvaranja predstaviće se Radu Ratoj iz Moldavije, jedan od najboljih harmonikaša mlađe generacije, Orkestar Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i Rita Kinku, pijanistkinja iz Srbije”, rekla je Žuža.

Prema njenim riječima, organizatori festivala – Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Muzička akademija i Asocijacija za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk”, ponosni su na veliki broj prijava takmičara i eminentni žiri koji se odazvao i došao u posjetu Istočnom Sarajevu.

Generalni sekretar Međunarodne konfederacije harmonikaša Kimo Matila iz Finske, koji je i jedan od članova ovogodišnjeg žirija, istakao je da mu je čast i zadovoljstvo što je došao u Istočno Sarajevo da čuje ovogodišnje izvođače i isprati njihov razvojni put ka budući svjetski poznatim imena.

On smatra da cilj takmičenja nije samo pobjeda, već druženje sa drugim učesnicima, komunikacija i sticanje poznanstava koja će trajati cijeli život.

Matila je najavio i najveće svjetsko takmičenje u harmonici koje će se održati naredne godine u Bijeljini.

Drugi dan festivala publika će imati priliku da čuje Natašu Veljković, srpsku pijanistkinju koja živi i radi u Austriji, a koja će drugog i trećeg dana festivala, zajedno sa Stefanom Husongom, virtuozom na harmonici, održati majstorske radionice u prostorijama Muzičke akademije.

Završnog dana festivala u 18.00 časova biće održan koncert pobjednika takmičenja u sali Muzičke akademije, čime će se zatvoriti festivalske svečanosti.

Organizaciju festivala podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Pale i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

Otvaranje festivala zakazano je za 20.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Filter 2019