Tue. May 24, 2022
ћирилица /latinica

Veliko interesovanje maturanata za upis na Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Studentski parlament organizovali su danas promociju upisa u akademskoj 2022/2023. godini, na kojoj se oko 1.000 maturanata moglo informisati o nastavnom programu i prednostima koje nude 15 fakulteta i dvije akademije iz sastava ove visokoobrazovne institucije.
Promocija je održana u novoj sportskoj dvorani u Istočnom Novom Sarajevu.

Foto Vaske

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je novinarima u da je ovo prvi put da se organizuje jedna ovakva promocija uz podršku dvadesetak gradova i opština koje gravitiraju ovoj instituciji.

Foto Vaske

“Nadamo se da će najveći broj danas prisutnih maturanata upisati neki od naših fakulteta, koji ove godine očekuju dobar odziv. Kampanja upisa traje već četiri mjeseca i fakulteti su odvojeno vodili kampanju, obilazili sve škole u Republici Srpskoj koje gravitiraju našem Univerzitetu, ali i u pograničnim opštinama Srbije i Crne Gore”, naveo je Kulić.

Foto Vaske

Ukazavši na činjenicu da sve manje djece upisuje fakultete, čemu najviše doprinosi depopulacija u Srpskoj, ali i okolnim zemljama, Kulić je naglasio da je na Univerzitetu da studentima pruži adekvatno i kvalitetno znanje.

“Smatram da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu za 30 godina postojanja zaista napredovao i da školuje izuzetno kvalitetan kadar. Moramo ulagati u kvalitet i sa Vladom Srpske i lokalnim zajednicama pokušati zaustaviti odliv naših studenata u inostranstvo”, istakao je Kulić.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Slijepčević rekao da su se predstavnici 15 fakulteta i dvije akademije pripremili da za kratko vrijeme maturantima predstave svoj program i pogodnosti koje pružaju.

“Maturanti koji odluče da upišu neki od naših fakulteta neće pogriješiti jer smo modernizovali nastavni program i otvorili nove, koji prate potrebe tržišta rada. Imamo dosta povoljnih mogućnosti koje nudimo, a glavne su vrhunski nastavni kadar i odlična infrastruktura”, ukazao je Slijepčević.

On je podsjetio da je po nekim međunarodnim rang listama Univerzitet u Istočnom Sarajevu svrstan na prvo mjesto u BiH, kao i da je novim Zakonom o visokom obrazovanju omgućeno besplatno školovanje na prva dva ciklusa za sve studente koji redovno upisuju godinu.

Student četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta Milica Ivković pozvala je maturante koji imaju afinitet prema tehničkim naukama da upišu ovaj fakultet, jer će kroz studije steći ogromno znanje i lako doći do zaposlenja.

“Elektrotehnički fakultet nudi tri moderna studijska programa, Računarstvo i informatika, Automatika i elektronika, te Elektro-energetika. Imamo dobru saradnju sa privrednom i međunarodnim kompanijama, a uključeni smo i u program studentske razmjene. Naši studenti idu u Poljsku i Španiju, a od ove godine i u Tursku”, ispričala je Ivkovićeva.

Viši asistent na Tehnološkom fakultetu Zvornik Danijela Rajić naglasila je da se maturanti u ovom fakultetu mogu upisati na studijske programe Hemijsko inženjerstvo i tehnologije, kao i Biologiju.

Prodekan za nastavu Saobraćajnog fakulteta Doboj Miroslav Kostadinović rekao je da će ove godine odobreno 75 mjesta na budžetu i 15 na samofinasiranju.

“Proteklih godina smo bili zadovoljni odzivom studenata, ove godine očekujemo još bolji odziv, s obzirom da smo uveli neke nove smjerove koji su veoma popularni mlađoj populaciji. To su Informatika u saobraćaju, te Motorna vozila. Fakultet raspolaže sa najmodernijim labaratorijama što se tiče motornih vozila”, ukazao je Kostadinović.

Filter 2019