Mon. May 16, 2022
ћирилица /latinica

Jednoglasno podržan nastavak izgradnje toplovoda i toplane

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine opštine Pale jednoglasno su usvojili zaključke koji se odnose na projekat nastavka izgradnje toplovoda za potrebe izmještanja postojeće Gradske toplane iz centra Pala.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina izjavio je novinarima da je sjednica bila kvalitetna, da je bilo mnogo konkretnih prijedloga i diskusija, te da su prihvaćena tri zaključka na prijedlog Kluba odbornika SNSD-a.

Foto: Filter

Škipina je naveo da prvi zaključak obavezuje investitore da u sklopu novih stambenih objekata koji se grade na Palama predvide prostoriju za smještaj podstanice, kako bi se ispoštovali tehnički uslovi za priključenje na daljinsko grijanje u narednom periodu, gdje bi Komunalno preduzeće “Gradske toplane” prethodno dalo pisanu saglasnost za takav priključak, shodno svojim kapacitetima.

Foto: Filter

“Drugi zaključak bio je s ciljem nastavka izgradnje nove gradske toplane i njenog značaja za budući razvoj opštine Pale, te da Skupština obavezuje načelnika Pala Boška Jugovića da u narednom periodu nađe najpovoljnije izvore finansiranja i o tome informiše Skupštinu”, izjavio je Škipina nakon tematske sjednice.

Prema njegovim riječima, treći zaključak odnosi se na aktivnosti na realizaciji projekta daljinskog grijanja na Palama, izmještanja i izgradnje nove gradske toplane koja će svojim kapacitetima omogućiti grijanje postojećih objekata, te priključenja za nove objekte koji su planirani ili su već u fazi izgradnje.

Foto: Filter

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je sjednica bila važna i konstruktivna, uz stručno objašnjenje projektanata koji su radili određena rješenja za toplanu, izvođače radova, te pohvalio odbornike jer su jednoglasno izglasali tri zaključka koja su usmjerena ka nastavku izgradnje, odnosno izmještanja Toplane iz centra Pala.

“Potrebno je napraviti novu toplanu kako bi se isključila postojeća, koja mora biti u funkciji sve do momenta puštanja u rad nove toplane. Prva stvar koju je potrebno uraditi jeste izgradnja novog toplovoda, odnosno veze sadašnje pozicije Toplane sa novom. Nakon toga, završetak finansijskih sredstava za koja je mene opština obavezala da obezbijedim za nastavak radova”, naveo je Jugović.

Odbornik SDS-a u paljanskoj Skupštini Marko Sikima rekao je da je stanje u Gradskoj toplani “katastrofalno, da postoji akumulirani gubitak preko milion KM, ali da su podržali zaključke jer se nešto mora rješavati po pitanju Toplane”.

Filter 2019