Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

Jasenovac: Obilježena 77. godišnjica proboja logoraša

Izvor: Tanjug

Hrvatski premijer Andrej Plenković posjetio je danas spomen područje Jasenovac gdje se obilježava 77. godišnjica proboja posljednjih zatvorenika, dok je predsjednik Zoran Milanović prethodno odao počast žrtvama ustaškog logora ne želeći da bude u koloni s članovima Vlade.

Milanović je jutros sa delegacijom u podnožju spomenika “Cvijet” položio cvijeće i kamenčiće.

Zasebni dolazak objasnio je juče rekavši da ne želi da bude na komemoraciji s članovima Vlade, jer “u jednom trenutku ohrabruju ustašluk, a potom se prave da su liberali”, prenosi Indeks.

Zatim je najavio da će i iduće nedjelje biti u Jasenovcu uz Koordinaciju jevrejskih opština koje će počast žrtvama Jasenovca odati na Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Oni su svoj nedolazak na današnju komemoraciju objasnili nezadovoljstvom, jer vlast nije zabranila ustaške simbole, prenosi Indeks.

Plenković je poručio da je osuda zločina u Jasenovcu izuzetno važna.

“Žao nam je svih koji su ovde poginuli. Važno je da za mlade generacije u našem obrazovnom sistemu osiguramo da mladi mogu na jasan način saznati i naučiti koliko se zlo događalo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Drago mi je da je omogućeno da ovdje bude toliki broj ljudi i da su na ovoj službenoj komemoraciji bili svi koji su pozvani. Mi smo ovde kao i uvijek, službeno, s dostojanstvom i poštovanjem prema žrtvi”, rekao je on.

Dodao je da se i tu vide vrijednosti kojima je izgrađena savremena Hrvatska.

Plenković je dodao da ne želi da komentariše, kako je naveo, besprizorne izjave koje je predsjednik Zoran Milanović ranije danas dao u Jasenovcu.

“Mi radimo svoj posao odgovorno, u interesu hrvatskih građana. Neki drugi koji imaju puno vremena ne rade to, rekao je Plenković.

Pupovac: Usvojiti efikasna rješenja za kažnjavanje ustaškog pozdrava

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da su u Hrvatskoj u toku razgovori o sankcionisanju ustaškog pozdrava “Za dom spremni” i da je otvoren za rješenja koja će biti efikasna i mijenjati trenutno stanje.

“Vjerujemo da ćemo doći do saglasnosti i rješenja koje će biti prihvatljivo svima i Vladi Hrvatske i predstavnicima organizacija naroda žrtava i antifašista”, rekao je Pupovac u Jasenovcu, gdje je održana komemoracija povodom 77 godina od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac.

Pupovac kaže da su otvoreni za rješenja koja će biti efikasna i koja će početi mijenjati stanje koje postoji u Hrvatskoj.

“Pretpostavlja se da sudovi konačno trebaju imati ujednačenu praksu u vezi sa onim što je definisano sa barem tri odluke Ustavnog suda Hrvatske u ovoj materiji”, dodao je Pupovac.

On ističe da to trebaju činiti svi koji tome trebaju dati doprinos od Državnog tužilaštva do Vrhovnog suda.

“Postoji austrijska praksa, njemačka praksa, vidjećemo kakva će biti hrvatska. Mi smo za to da dođemo do rješenja oko kojega ćemo se saglasiti i koje će donijeti rezultate”, rekao je Pupovac.
Službenom obilježavanju Dana proboja logoraša u Jasenovcu, osim predstavnika SNV-a prisustovali su hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabor Gordan Jandroković, te delegacije Saveza antifašističkih boraca i antifašista i Roma.

Filter 2019