Tue. May 24, 2022
ћирилица /latinica

Heroine iz Trebinja i Pala ovjekovječene u knjizi

Izvor: Nezavisne novine

U Trebinju je, u organizaciji Narodne biblioteke, promovisana knjiga “Heroine sa svetskim odličjem”, u kojoj autor Vladimir Mandić piše o srpskim dobitnicama medalje “Florens Najtingejl”.
Među 17 žena koje su se od 1919. do 2021. godine, na prijedlog Crvenog krsta Kraljevine SHS, SR Jugoslavije, Republike Srbije i Republike Srpske okitile ovom medaljom, bile su i trebinjska medicinska sestra Miholjka Janković i Ljiljana Gluhović sa Pala i obje su prisustvovale promociji ove knjige.

Miholjka Janković, penzionisana medicinska sestra ovo priznanje za svoj rad i zalaganje dobila je 2007. godine, a u knjizi je, kako je i sama rekla, opisano njeno učešće u proteklom ratu i četiri decenije predanog rada u sestrinstvu i drugim humanitarnim aktivnostima.

“Osim toga sam i 30 godina volonter u Crvenom krstu Trebinja i Crvenom krstu RS, preko 150 puta sam darovala krv, pa, iako u penziji, i dalje sam aktivna u Udruženju za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji ‘Sonata’ iz Trebinja, a da se ponovo rodim sve bih ponovila”, istakla je Janković.

Deset godina iza Miholjke ovo značajno svjetsko priznanje za humanitarni rad je pripalo i Paljanki Ljiljani Gluhović koja je prije rata radila u porodilištu u Sarajevu, a onda je izbjegla na Pale.

“Tu sam učestvovala u stvaranju ratne bolnice Koran, da bi nakon rata formirala Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama, a od 1996. godine radim u Crvenom krstu RS i za dvije godine ću u penziju”, kazala je na promociji Gluhović, napominjući da je za nju velika čast biti nosilac medalje “Florens Najtingel, ali se raduje i činjenici da se našao neko ko će to sve zabilježiti.

Autor knjige „Heroine sa svetskim odličjem“ novinar Vladimir Mandić preminuo je, nažalost, u januaru ove godine, ali je ovo djelo ostalo da živi i dostigne četvrto dopunjeno izdanje.

„Autor u knjizi kaže ‘iz daleka lepe žene, a izbliza ustanove’. Mislim da je ovo dosta jaka rečenica koja opisuje sve heroine. Svijet im je odao priznanje za plemenitost i požrtvovanje, dobrotu, hrabrost, staranje o ranjenicima i brigu o čovjeku u najtežim trenucima, ali im je odato priznanje i ovom knjigom“, navela je Marija Galić, predsjednik Udruženja medicinskih sestara i tehničara Kliničkog centra Srbije, koji su i izdavači.

Filter 2019