Tue. May 24, 2022
ћирилица /latinica

Filmoteka posvećena Zdravku Velimiroviću

Izvor: Srna

Aprilska “Filmoteka”, koju organizuje u dva naredna dana, Kinoteka Republike Srpske posvećena je jednom od najpoznatijih jugoslovenskih filmskih stvaralaca Zdravku Velimiroviću.

Prvi na programu je film “Dvoboj za južnu prugu” iz 1978. godine, a glavne uloge tumače Dragoslav Bojanić, Voja Mirić i Nada Spasojević.

“Partizanski film o dugotrajnom i iscrpljujućem dvoboju za moravsku i nišku prugu – glavne Hitlerove putne arterije za snabdijevanje trupa na Mediteranu i istočnom frontu. Protiv Njemaca, Bugara i domaćih izdajnika se podigao u borbu narod južne Srbije napadajući okupatore sa slobodnih teritorija i iz neprijateljske pozadine”, navodi se u saopštenju Kinoteke Srpske.

Druge večeri, u četvrtak, 28. aprila na programu je igrani film “Dorotej” iz 1981. godine.

Film je snimljen prema poznatom istoimenom romanu Dobrila Nenadića iz 1977. godine, a scenario potpisuju Borislav Mihajlović Mihiz, autor romana Nenadić i reditelj Velimirović.

Uspješna filmska adaptacija jednog od najčitanijih romana srpske književnosti donijela je na veliki ekran istorijsku dramu s početka 14. vijeka u kojoj se prepliću priče o dobroti, ljudskosti i ljubavi s jedne i spletkama u borbi za vlast u manastiru i na vlastelinskom dvoru s druge strane.

Reditelj i scenarista Zdravko Velimirović rođen je 11. oktobra 1930. na Cetinju, a umro 2005.

Režirao je više od 40 filmova od sredine pedesetih godina 20. vijeka, među kojima su i igrana, dokumentarna i kratkometražna ostvarenja. Bio je i reditelj TV serija, radio drama i pozorišnih predstava.

Velimirović je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, kao i na Visokoj školi u Parizu.

Bio je redovan profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a jedno vrijeme i dekan FDU. Takođe, predavao je kao vanredni profesor na Univerzitetu Kvebeka u Montrealu.

Bio je i redovan član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti od 2003. godine.

Kao aktivan filmski radnik, bio je i društveno veoma angažovan – zalagao se ne samo za bolji položaj filmskih stvaralaca, već i za mjesto i dostojanstvo profesije, filmske umjetnosti u vihoru istorijskih zbivanja.

Uz druge aktivnosti, bavio se i umjetničkom fotografijom, a svojim djelima, kako je i sam jednom prilikom napisao, borio se za ljudskost, dostojanstvo, ljepotu i dobrotu.

Filmovi će biti prikazani u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Pale u 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

Filter 2019