Mon. May 16, 2022
ћирилица /latinica

U Istočnom Sarajevu obilježeno 30 godina od formiranja VRS

Izvor: RTRS, foto: Grad Istočno Sarajevo

Služenjem parastosa u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji i polaganjem vijenaca na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik u Sokocu obilježeno je 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Više od 4.200 pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa na vječnoj je straži na Malom Zejtinliku, jer su herojski branili i odbranili srpski narod i Sarajevsko-romanijsku regiju kada je to bilo najpotrebnije. Iz boračke organizacije kažu da se to ne smije zaboraviti.

Treći pješadijski Republika Srpska puk baštini tradiciju Vojske Republike Srpske i njenog naroda.

– Danas se nalazimo na teritoriji Istočnog Sarajeva, gdje smo bili na liturgiji u manastiru na Romaniji zatim smo obavili pomen na ovom svetom mjestu čime smo odali počast herojima i najboljim od nas koji su svojim životima popločali put slobode koji mi danas uživamo – rekao je komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH Milorad Krajšumović.

Nakon polaganja vijenaca na ulicama Istočnog Sarajeva defile Trećeg pješadijskog puka sa nekada ratnim, a danas zastavama mira.

– Vojska Republike Srpske je uradila svoj posao časno i pošteno. Uspjela je da odbrani teritoriju i sav narod koji živi na području Republike Srpske. Moramo biti svjesni da je Republika Srfpska zasluga pored ostaloga svog naroda koji je bio u Srpskoj, a ona se ostvarila kroz junačku borbu VRS – rekao je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić.

– Danas u mirodobskim uslovima treba da se podsjetimo i prenesemo mlađim generacijama i da ukažemo na žrtvu koja je plaćena ljudskim života. Više od 24 hiljade poginulih, mnogo ranjenih i demobilisanih, oni su svoje živote dali da bi mi bili na ovom prostoru Istočnog Sarajeva gdje je Republika Srpska stvarana – izjavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Pored komande Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, obilježavanju su prisustvovali vojnici Drugog pješadijskog bataljona iz Bileće, koji pripadaju Trećem pješadijskom Republika Srpska puku Oružanih snaga BiH. Iz Istočnog Sarajeva poslali su poruku mira i trajnog opredjeljenja da živimo u slobodnoj Republici Srpskoj .

Filter 2019