Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

Usvojiti novi zakon o lovstvu

Izvor: Srna

Sa sjednice Skupštine Lovačkog saveza Republike Srpske upućena je inicijativa resornom ministarstvu i Vladi Srpske za donošenje novog zakona o lovstvu, izjavio je predsjednik Saveza Savo Minić.

Minić je novinarima na Sokocu, gdje se održala sjednica Skupštine Lovačkog saveza, rekao da će poslati poruku resornom ministarstvu u Vladi Srpske da žele ući u proceduru donošenja tog zakona.

On je naglasio da resorno ministarstvo i Vlada Srpske imaju izuzetno razumijevanje za lovce i za sredstva koja su im potrebna, ali da žele promjene u Zakonu imajući u vidu da je došlo do niza aktivnosti i promjena u drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Minić je rekao da se na Skupštini Lovačkog saveza na Sokocu razgovara i o mogućnosti pronalaženja dodatnih sredstava za rješavanje štete od divljači u saobraćaju, gdje u pojedinim članicama i lovačkim udruženjima imaju velike probleme.

On je izrazio mišljenje da je materijalno-finansijski izvještaj pokazao da svaki lovac zna gdje se njegov novac troši i da se objavom izvještaja gradi povjerenje i transparentnost u radu.

Minić je istakao da će zajedno sa predstavnicima resornog ministarstva pokazati da pravilnik koji obuhvata podsticajna sredstva za razvoj i unapređenje lovstva u ovoj godini odgovara zahtjevima članica Lovačkog saveza Srpske.

Predsjednik Skupštine Lovačkog saveza Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je da su, osim redovnih tema godišnje Skupštine koje se tiču rada i materijalno-finansijskog poslovanja u prošloj i planovima za ovu godinu, delegati razmatrali i inicijativu o novom zakonu o lovstvu, što ide u prilog svim članovima i udruženjima.

On je naglasio da lovačka udruženja i sve članice Saveza plaćaju znatan novac za štetu na putevima od divljači, knoja je na prošlogodišnjem nivou iznosila 440.000 KM.

Potpredsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Stevan Drašković naglasio je da je Sarajevsko-romanijska regija jedna od najboljih u Srpskoj, u kojoj su zastupljene sve vrste divljači, da se gradi i radi, da lovišta imaju savremene lovno-tehničke objekte i sve mogućnosti za lov za matične lovce, ali i za komercijalni lov.

Drašković kaže da lov nije samo sportsko-rekreativna grana nego i ekonomska.

Predsjednik Lovačkog udruženja “Glasinac” Strahinja Bašević istakao je da je velika čast biti domaćin današnje, 25. sjednice Skupštine Lovačkog saveza Republike Srpske na kojoj se našlo nekoliko veoma bitnih pitanja u oblasti lovnog zakonodavstva.

On smatra da je rad Lovačkog saveza u proteklih nekoliko godina na zavidnom nivou, što se osjetilo u svim lovačkim udruženjima kroz provođenje projekata i povlačenja sredstava od resornog ministarstva u udruženja, čime se stvorila atmosfera prosperiteta i napretka u lovstvu Srpske.

– Nedostaje nam za sada samo CITES /Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka/, koji još nije definisan na nivou BiH, da bi napravili iskorak u korištenju naših potencijala u ovoj oblasti i razvoju lovnog turizma u Srpskoj – naveo je Bašević.

Filter 2019