Mon. May 16, 2022
ћирилица /latinica

Uprava zatvora u Vojkovićima uspjela da riješi dio problema: Stražare nekako našli, novac nikako

Izvor: Glas Srpske

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, takozvani “državni zatvor”, u Vojkovićima riješio je problem nedostatka stražara, a nastavlja da se bori sa manjkom novca za normalno funkcionisanje jer već drugu godinu zaredom nije usvojen budžet institucija BiH.

Nezavisna komisija za praćenje uslova boravka u zatvorima, koja djeluje pri Parlamentu BiH, prošle godine je dva puta posjetila “državni zatvor”. Oni su sve problem tog zatvora pobrojali u svom izvještaju, koji će se naći na sjednici Predstavničkog doma 27. aprila.

Naveli su da je zatvor u Vojkovićima u dva navrata tražio stražare, i to prvi put 62, a prijavilo se svega tri, a u drugom krugu 39, a prijavilo se 23, i da su svi oni primljeni. Kao uzrok tog problema navedena je mala plata.

Zbog toga je Nezavisna komisija u svojim preporukama zatražila od Savjeta ministara BiH da izjednači platne koeficijente zatvorskih stražara sa stražarima u drugim institucijama na nivou BiH.

“Državni zatvor” lani je muku mučio i sa nedostatkom lijekova za zatvorenike i pritvorenike, ali i brojem vaspitača.

“Jedan vaspitač se bavi sa 50 zatvorenika, zbog čega je potrebno izmijeniti propise kako bi resocijalizacija bila efikasnija. Zbog toga Ministarstvo pravde BiH treba da razmotri mogućnost izmjene akata u kojima je regulisan broj zatvorenika na jednog vaspitača, kako bi se on u potpunosti posvetio tretmanu, a resocijalizacija bi bila efikasnija”, navedeno je u preporukama Nezavisne komisije.

U svom izvještaju naveli su i da bi Savjet ministara trebalo da obezbijedi više novca za rad zatvora u ovoj godini kako bi on mogao nesmeteno da funkcioniše.

Direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH Siniša Perković rekao je da je broj zatvorskih čuvara popunjen pred novu godinu, tako da sada imaju dovoljan broj.

“Što se tiče tretmana i broja vaspitača, i tu je već riješen problem. Određeni ljudi su na provjerama u OBA. Kada je riječ o obezbjeđenju novca za normalno funkcionisanje, tu imaju problem svi koji su na državnom nivou, jer budžet institucija nije usvojen za prošlu godinu, pa još uvijek ni za ovu”, naveo je Perković i dodao da je broj zatvorskih stražara tajna i da zbog toga ne može reći koliko ih trenutno ima.

Nezavisna komisija je u svom izvještaju zatražili da Savjet ministara i Ministarstvo finansija i trezora BiH pronađu način za relokaciju novca koji je bio predviđen za plaćanje usluga entitetskih zatvora za 2021. godinu na račun “državnog zatvora”. To je zatraženo jer je zatvor u Vojkovićima preuzeo osuđenike iz entitetskih zatvora, te im nedostaje novca za nesmetan rad.

Pandemija

Nezavisna komisija za praćenje uslova boravka u zatvorima navela je u svom izvještaju da je zdravstvena situacija po pitanju pandemije virusa korona u prošloj godini u državnom zatvoru bila zadovoljavajuća, te da nije bilo većih problema.

“Obezbijedili su sve neophodne mjere za zaštitu zatvorenika i pritvorenika, kao i zaposlenih. Mogućnost da se vakcinišu imali su i imaju svi”, navedeno je u izvještaju Nezavisne komisije. 

Filter 2019