Wed. May 25, 2022
ћирилица /latinica

Tužilaštvo BiH za nekoliko dana donosi odluku o Dobrovoljačkoj

Izvor: RTRS

U narednim danima biće donesena odluka u vezi sa predmetom koji se odnosi na ratni zločin nad pripadnicima JNA koji su ubijeni 3. maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici tokom prethodno dogovorenog izvlačenja iz Sarajeva, potvrđeno je za Nezavisne novine iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH rekli su da je istragom obuhvaćeno 11 lica.

Prema ranijim saznanjima, Tužilaštvo bi napokon trebalo da podigne optužnicu za ovaj stravičan zločin, te bi porodice žrtava, pune tri decenije kasnije, trebalo da dočekaju pravdu za smrt svojih najmilijih.

U Republici Srpskoj, međutim, nisu preveliki optimisti, poučeni ranijim iskustvima u vezi s radom Tužilaštva i Suda BiH na procesuiranju optuženih za srpske žrtve.

– Da vam pravo kažem, nisam preveliki optimista. Ali dobro je da se to pokrene, po onoj narodnoj “bolje ikad nego nikad”. Čini mi se da ima toliko dokumentacionog materijala, toliko svjedočenja ljudi koji su preživjeli Dobrovoljačku, da svaka optužnica koja bi se podigla ima toliko argumenata da ne može da padne – rekao je za Nezavisne Aleksandar Savić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Prvi napad izvršen je 2. maja napadom na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefone.

Bilans krvavog pira iznosi 42 ubijena vojnika i civila, i to u Domu JNA jedan, Radničkom univerzitetu “Đuro Đaković” tri, na Skenderiji 14, Dobrovoljačkoj ulici devet i na drugim lokacijama u Sarajevu 13.

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, a od toga 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA. Ovaj zločin nikada nije dobio sudski epilog.

Članovi porodica su u proteklim godinama odlazili na mjesto stradanja vojnika i njihovih nadređenih oficira, ali uz velike mjere bezbjednosti. Cvijeće koje su ostavili ubrzo bi poslije toga uklonile sarajevske komunalne službe.

Filter 2019