Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

Sakibu Mahmuljinu smanjena kazna, osuđen na osam godina zatvora

Foto: klix.ba

Izvor: Glas Srpske

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin, drugostepenom presudom Suda BiH pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora, zbog ratnih zločine počinjenih nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine.

Mahmuljin je osuđen jer, kao komandat, nije spriječio zločine pripadnika odreda “El mudžahedin” nad zarobljenim vojnicima Vojske Republike Srpske, civilima kao i pripadnicima sanitetskog osoblja na području Vozuće i Zavidovića.

Prilikom izricanja presude Sud BiH je primjenjivao zakon bivše SR Jugoslavije.

On je prvostepenom presudom bio osuđen na 10 godina zatvora. Odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH u novembru 2021. godine poništena je prvostepena presuda Mahmuljinu , pa je konačna odluka proslijeđena na odlučivanje drugostepenom vijeću.

U drugostepenom postupku, Tužilaštvo je tražilo veću kaznu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa, dok je odbrana zatražila oslobađanje ili novo suđenje.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima.

Odbrana je zatražila oslobađanje ili ukidanje presude.

Sud BiH je donio drugostepenu presudu šest godina od početka sudskog procesa i više od 25 godina poslije zločina počinjenih nad civilima srpske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima Vojske Srpske na području Zavidovića i Vozuće.

Suđenje Mahmuljinu, optuženom da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda „El Mudžahedin“ na području Vozuće i Zavidovića, počelo je u martu 2016. godine. Prema optužnici, pripadnici Odreda su u periodu od jula do septembra 1995. ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske.

Optužnica je Sakiba Mahmuljina teretila da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Filter 2019