Sun. May 22, 2022
ћирилица /latinica

Program “Akcelerator” Razvojne agencije RS: Dođu sa idejom, odu sa poslovnim planom

Izvor: Glas Srpske

Zahvaljujući programu “Akcelerator” Razvojne agencije Republike Srpske početnici u poslu i ove godine dobiće mogućnost da svoje inovativne ideje pretvore u poslovnu aktivnost.

U Razvojnoj agenciji RS kažu da u okviru dvomjesečnog programa učesnici dobijaju besplatnu obuku, tokom koje stiču znanja i vještine potrebne za poslovni uspjeh.

“Početnici u biznisu dobiće savjetodavnu podršku mentora sa preduzetničkim iskustvom i znanjem iz određenih oblasti te novčane nagrade za najuspješnije poslovne ideje. Neće izostati ni podrška pri pronalasku dodatnih izvora finansiranja i povezivanje sa potencijalnim partnerima u zemlji i inostranstvu te mnoge druge pogodnosti”, naveli su u Razvojnoj agenciji Srpske.

Direktor ove agencije Marinko Đukić rekao je za “Glas Srpske” da program realizuju u saradnji sa lokalnim razvojnim agencijama, lokalnim zajednicama, Zavodom za zapošljavanje RS i naučnim institucijama.

“Ponosni smo što su svi oni prepoznali naš rad i to koliko je zapravo značajno da udružimo snage kako bismo budućim preduzetnicima pružili maksimalnu podršku da pokrenu i obezbijede posao sebi, članovima svoje porodice, ali i da zaposle druge”, rekao je Đukić. Od 2018. godine, kada su pilotirali dva programa u Banjaluci i Prijedoru, do danas, kako kaže, realizovali su ukupno sedam takvih programa širom Srpske.

“Program je uspješno završio 101 polaznik, za koje smo osim edukacije i mentoringa obezbijedili i 50 finansijskih i nefinansijskih nagrada, vrijednosti skoro 100.000 KM”, rekao je Đukić. Objasnio je da se kandidati mogu prijaviti kao samostalni podnosioci ili kao tim te da ista osoba ne može biti član dva tima.

Prošlogodišnji pobjednik “Akceleratora” održanog u Trebinju Duško Lečić sa poslovnom idejom “Proizvodnja solarnih sistema za grijanje” osvojio je prvu nagradu u vrijednosti od 3.500 KM.

“Ovaj program je zaista odličan i smatram da ih treba još, a sve s ciljem promocije preduzetništva”, rekao je Lečić. Ideju odranije, kako kaže, razradio je zahvaljujući programu, kada je sve “stavio na papir”.

“Akcelerator” mi je pomogao da definišem neke stvari i da se malo ozbiljnije pozabavim cijenama repromaterijala i troškova proizvodnje. Trenutno sam u fazi izrade prototipa, a dobio sam i pomoć od grada za samozapošljavanje i iskoristio znanja koja sam stekao u tom programu za izradu biznis plana”, rekao je Lečić.

Ivana Vukmanović, koja je u Istočnom Sarajevu lani osvojila drugu nagradu vrijednosti u od 3.000 KM za poslovnu ideju “Proizvodnja dječije i bebi odjeće ‘liv’“ kazala je da su joj iskustva iz “Akceleratora” mnogo pomogla u daljem poslovanju.

“Mentori i profesori su nam prenijeli znanje i ukazali na nedostatke što se tiče poslovnog plana”, kazala je Vukmanovićeva i dodala da ona sada ima butik u Lukavici i da uspješno posluje.

Javni poziv

Marinko Đukić kaže da su prošle sedmice objavili novi javni poziv za “Akcelerator”, program koji će biti realizovan u Istočnom Sarajevu, a rok za prijavu je 18. april.

“Objavljen je javni poziv za novi “Akcelerator”, program koji ćemo realizovati i u Trebinju, a rok za prijavu je 26. april”, rekao je Đukić.

Filter 2019