Sun. May 22, 2022
ћирилица /latinica

Prije 30 godina osnovana bolnica ”Koran”

Izvor: Filter

Na Palama je 4. aprila prije 30 godina počela da radi ratna vojna bolnica “Koran” u okviru Četvrtog sanitetskog bataljona Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Spomen-ploča na “Koranu” na kojoj je ispisano da je od 4. aprila 1992. do 30. juna 1996. godine liječeno više od 20.000 ljudi i izvršeno više od 12.000 operacija, simbolizuje značaj ove ustanove tokom proteklog rata i svjedoči o nadljudskim naporima ljekara i kompletnog tadašnjeg zdravstvenog osoblja u liječenju mnogih ljudi, od srpskih boraca do djece.

Početak građanskog rata u BiH, mnoge zdravstvene radnike onemogućio je u dolasku na njihova radna mjesta, posebno u Sarajevu. Sve bolnice koje su tada postojale ostale su u gradu pod muslimanskom kontrolom.

Zbog ratnih dejstava i progona ljekara srpske nacionalnosti iz Sarajeva, osim bolnice “Koran”, tada su na području Sarajevsko-romanijske regije osnovane i ratne bolnice “Podromanija” na Sokocu, “Žica” na Ilidži i “Kasindol” u Lukavici.

Početkom ratnih dešavanja hotelski kompleks “Koran” na Palama promijenio je svoju namjenu i pretvoren u bolnicu.

Ugledni srpski ljekar, hirurg Mirko Šošić rekao je ranije Srni da je ratna bolnica “Koran” na Palama počela da radi 4. aprila 1992. godine, kada je uspješno obavljen i prvi porođaj jedne Bošnjakinje.

“Tokom cijelog rata ponašali smo se profesionalno. Ni meni, niti bilo kome od ljekara u bolnici nije bilo važno koje je nacionalnosti ranjenik. Za nas je to bio samo čovjek kome treba pomoć. Sve smo radili besplatno”, naveo je Šošić.

Šošić je istakao da veliku zahvalnost duguju Jeni Ligtenberg, apotekarki i humanisti iz Holandije koja je dobrovoljno došla na Pale 1993. godine i ostala sve do kraja rata. Bila je organizator brojnih donacija u lijekovima i medicinskom materijalu.


Filter 2019