Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Prestolonasljednik Petar Karađorđević abdicirao u koristi princa Filipa

Izvor: nova.rs

Princ Petar Karađorđević odrekao se danas svih prava koji mu pripadaju po osnovu prvorodstva u porodičnoj lozi, za sebe i sve svoje potomke.

„Obaveštavam Vas da sam ja, Kraljević i Princ-Naslednik Srbije i Jugoslavije Petar Karađorđević, svestan i odgovoran za svoje postupke i u prisustvu svedoka, u sredu, 27. aprila 2022. godine u palati Kasa De Pilatos (palata Svetog Andreja) u Sevilji potpisao svoju odluku o abdikaciji kojom se odričem svih prava i prerogativa koji mi pripadaju po osnovu prvorodstva u lozi Starešine Kraljevskog Doma Srbije i Jugoslavije“, naveo je on.

Kako navodi, činom abdikacije odrekao se za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze.

Sva prava prenio je na brata Filipa.

Karađorđevići u posjeti Istočnom Sarajevu/foto: foto Vaske

“Ne odričem se prava koja proističu iz prava na nasleđe imena, člana Kraljevskog Doma, titule Kraljevića i svih drugih prava i obaveza koje zakon i tradicija daju i nalažu članu porodice”, objasnio je.

“Tom činu svedočili su: moja majka princeza Marija Da Glorija od Orleana i Bregance i Vojvotkinja od Segrorbe, moj očuh Ignacio, Vojvoda od Segorbe, sa blagoslovom Patrijarha srpskog G.G. Porfirija: jeromonah Mikel Ortega Modest, starešina Crkve Svetog Arhangela Mihaila u Palmi na ostrvu Majorka, moj brat princ-naslednik Filip, moja snaha princeza Danica, moja sestra Soul, grofica od Ampurijasa, g-din Ljubodrag Grujić, član Krunskog veća, kancelar ordena i Herald Doma Karađorđevog i g-din Nikola Stanković, šef kabineta Princa-Naslednika”, dodaje Karađorđević.

O njegovoj “nepokolebljivoj odluci” zvanično je obavijestio i oca, princa Aleksandra, kao i patrijarha Porfirija. Karađorđević ističe da je u interesu dinastije da princ-nasljednik sa svojom porodicom živi u Srbiji među svojim narodom, a on će svoj život nastaviti u Sevilji, gde je živio i do sada.

“Roditeljima iskazujem zahvalnost na ljubavi, brizi i trudu. Braći izražavam ljubav i odanost, a novom princu-nasledniku Srbije i Jugoslavije lojalnost i podršku”, rekao je Karađorđević.

Filter 2019