Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Porasla potražnja za radnom snagom u BiH

Izvor: Srna

U BiH je za 14,6 odsto porasla potražnja za radnom snagom, 40 odsto poslodavaca ima problema sa kvalitetnom radnom snagom, a oko 370.000 lica nalazi za na evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje, istaknuto je na Jahorina ekonomskom forumu 2022.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske Aleksandra Mihajlović Bjelić podsjetila je na novu ulogu Privredne komore u oblasti obrazovanja, prvenstveno dualnog, odnosno učenja kroz rad.

“Privredna komora Republike Srpske je izmjenama zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju dobila nove nadležnosti 2020. godine”, rekla je Bjelićeva na panelu “Perspektive tržišta radne snage”.

Bjelićeva je pojasnila da se te nadležnosti odnose na obuku mentora, osoba koji dolaze iz preduzeća, a koji su zaduženi za učenike na praktičnoj nastavi.

Prema njenim riječima, Komora provjerava uslove koje treba da ispunjavaju poslodavci, da bi omogućavali praktičnu nastavu, te da vode registar privrednih subjekata koji omogućava realizaciju praktične nastave.

Bjelićeva je istakla da se sve ovo radi s ciljem da privrednici u Republici Srpskoj dobiju kvalitetnu radnu snagu, učenike koji su stekli potrebne kompetencije koje od njih traži tržište rada.

Direktor firme TIKT manufaktura iz Gradiške Krešimir Bodrožić rekao je da je ovo preduzeće prije 10 godina krenulo sa dualnim obrazovanjem.

Prema njegovim riječma, učenici već duži vremenski period dolaze u kompaniju na praktičnu nastavu, zaposleni ih uvode u posao i tako ih približavaju onom što ih čeka nakon završetka školovanja.

On je naveo da u firmi planiraju uvesti bodovanje učenika, od čega će zavisiti njihova primanja, a sve s ciljem da se napravi razlika između onih koji su posvećeni sticanju znanja i drugih, koji zadovoljavaju formu.

Direktor korporativnih komunikacija Hatek grupe Katarina Urošević rekla je da ova IT internacionalna kompanija godišnje izgubi 17 odsto radnika, kao i da konstantno imaju 300 otvorenih pozicija.

Prema njenim riječima, u regionu su dobri univerzitetski centri koji školuju kvalitetnu radnu snagu, ali je problem zadržati je.

Predsjednik Udruženja privrednih subjekata u Švajcarskoj Stojan Stevanović rekao je da je danas između 40 i 50 odsto “promašenih zanimanja”, kao i da će predložiti nadležnim u ovoj evropskoj zemlji da pomognu finansiranje dualnog obrazovanja u BiH.

Prema njegovim riječima, Švajcarska ima potrebu za 300.000 do 600.000 radnika, od kojih se 80 odsto odnosi na one u hotelijerstvu i zanatima, 15 odsto na IT, a pet odsto na ostale struke.

Izvršni direktor Evropskog dobrovoljnog penzionog fonda Zdravko Zečević rekao je da se poslodavci takođe moraju potruditi da zadrže postojeću radnu snagu, prvenstveno tako što će je adekvatno platiti, kako bi radnik ostao lojalan firmi.

Prema njegovim riječima, potrebno je i ulaganje u stručno usavršavanje radnika, ali i benefiti u vidu privatnog penzijskog fonda, privatnog zdravstvenog osiguranja, slobodnih dana, fleksibilnosti…

Na Jahorina ekonomskom forumu održan je i panel “Digitalna transformacija u funkciji razvoja nacionalnih ekonomija”.

Na ovom dvodnevnom forumu glavna tema rasprave je globalni ekonomski izazovi i prilike, dok su kroz panele zastupljene i regionalne teme kao što su “Otvoreni Balkan”, regionalna saradnja, kao i jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije.

Jahorina ekonomski forum 2022 održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i uz pomoć Vlade Srpske i Savjeta ministara.

Filter 2019