Wed. May 18, 2022
ћирилица /latinica

Pilot Stevan Ignjatović: Lažne dojave o bombama pritisci na „Er Srbiju“, putnici bezbjedni

Izvor: Tanjug

Dojave o bombama i praćenje srpskih civilnih aviona na putu do Moskve su vrste pritisaka na Srbiju i srpsku avio kompaniju, koja jedina saobraća do prestonice Rusije, rekao je danas iskusni pilot Stevan Ignjatović i poručio da putnici ne treba da brinu, jer su srpski piloti vrhunski profesionalci priznati svuda u svijetu.

Smatra i da će ovakvi pritisci na „Er Srbiju“ potrajati sve dok se sukob između Ukrajine i Rusije ne završi.

-Dojave o bombama, praćenje civilnih aviona i pritisaka na domaće letove biće sve više i više s obzirom na to da dolazi sezona, gdje će naši ljudi željeti da putuju u Grčku, Španiju… aerodromi će biti puni. Jedini letimo za Moskvu, ne znam da li tu ima ekonomskih uticaja, ali ono što je činjenica je da svi naši putnici treba da se osećaju bezbedno i da ne treba da ih dotiče ako u blizini vide borbeni avion. Situacija će jednostavno potrajati dokle god traje sukob Rusije i Ukrajne – kazao je Ignjatović.

Ignjatović je naglasio da piloti ne bi trebalo da se plaše ako je u njihovoj blizini vojni avion, već da zadrže pribranost i “samo rade svoj posao za koji su obučeni”.

Naveo je da vojni avion može pratiti civilni u tri situacije, a prva je najbezazlenija – odavanje počasti kompaniji i državi.

Ignjatović je rekao da borbeni avion može pratiti i presresti civilni, u situacijama kada avion nema potrebnu dokumentaciju i dozvolu za ulazak u neki vazdušni prostor, zbog čega “lovci presretači” prate putničku letjelicu u cilju zaštite važdušnog prostora.

Prema njegovim riječima, jedan od razloga da se vojni avion približi putničkom je i vježba pilota koji su u jedinicama zaštite i koji treniraju navođenje i zaštitu vazdušnog prostora svoje zemlje.

Kao posljednji i najmanje naivni razlog za praćenje civilnih aviona, Ignjatović je naveo “špijunažu”.

-Praćenje civilnih aviona koristi se i u cilju špijunaže, kada se špijunski vojni avion ”uvuče” ispod putničkog aviona, kako bi izbjegao radarsku kontrolu sa jedne strane, dok sa druge strane snima situaciju na zemlji – rekao je Ignjatović.

Ovaj pilot je kazao da iza sebe ima 40 godina iskustva i 20.000 sati provedenih “na nebu”, te je u izjavi za Tanjug podijelio svoje iskustvo kada se na letu od Zagreba do Tripolija, 1986. godine, susreo sa dva američka vojna aviona u libijskom vazdušnom prostoru.

-Leteli smo iz Zageba ka Tripoliju. Ušli smo u libijski vazdušni prostor, posle par minuta osetili smo šuštanje i presek radio veze. Kapetan me upozorio da su sa desne strane dva vojna aviona, zbog čega smo naglo skrenuli pravac sa kursa. Posle nekog vremena dobili smo kontrolu leta i obavestili ih da se vraćamo. Nakon sat vremena od sletanja saznali smo da su Amerikanci bombardovali Tripoli i da smo mi, najverovatnije, poslužili kao štit od radarske kontrole tim avionima – prisjetio se pilot.

Ignjatović je kazao da, iako je tada bio mlad, nije izgubio prisebnost, kao i da mu je bio izazov da vidi vojne avione pored sebe.

Takođe, podsjetio je i da su vojni avioni NATO za vrijeme bombardovanja redovno pratili avione Srbije dok su za Rumuniju slali JAT-ovu flotu, ali da nije bilo presretanja.

Ignjatović je objasnio da postoje međunarodna pravila i propisi ako civilni avion presretne vojna letjelica, po kojima se moraju slušati naredbe vojnih aviona i slijediti njihova uputstva.

Iskusni srpski pilot poručio je kolegama iz „Er Srbije“ da u predstojećem periodu samo rade ono za šta su se školovali i trenirali – poštuj putanju, kompaniju i pilotski kodeks, te da će jedino tako donijeti ispravnu odluku u kriznim situacijama.

-Putnicima bih poručio da su naši piloti svuda u svetu dokazali svoju vrednost i da ne treba da brinu jer su rukama vrhunskih profesionalaca – rekao je Ignjatović.

Filter 2019