Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Око 550 основаца са Космета на љето поново у Српској

Извор: Срна

У Републици Српској ће и овог љета код вршњака боравити око 550 дјеце са Косова и Метохије, рекао је предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима са Космета Милорад Арлов и додао да ће се заложити да испуни жељу ученицима Техничке школе из Бањалуке да у оквиру матурске екскурзије посјете манастире у јужној српској покрајини.

Основци са Косова и Метохије ће са својим наставницима боравити у 13 градова и општина Републике Српске од 25. јуна до 2. јула, саопштено је из тог одбора који 10. јубиларни пут организује акцију “Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске”.

Арлов је рекао Срни да је до сада код врњака у Српској боравило око 5.000 основаца из јужне српске покрајине, у пратњи око 500 наставника.

Он је додао да овој акцији посебан значај даје јесте то што ученици са Косова и Метохије сада као матуранти инсистирају да матурске екскурзије буду реализоване у Бањалуци, на Јахорини, на Палама, у Требињу, Вишеграду и другим мјестима широм Републике Српске.

– То говори о значају акције и њеним најпозитивнијим странама – истакао је Арлов.

Он је додао да су, с друге стране, ученици средње Техничке школе из Бањалуке одбили ескурзију у Барселону, Париз и Венецију већ су тражили да им се омогући да у оквиру матурске екскурзије посјете манастире Пећку Патријаршију, Грачаницу, Високе Дечане, Зочиште, Девич, Свете Архангеле и Бањску.

– Обратили су се Одбору тражећи помоћ у реализацији екскурзије по Косову и метохији и обећао сам да ћу се лично заложити да им се испуни жеља – рекао је Арлов.

Он је додао да је то жеља матураната из Бањалуке, који су прије неколико година били домаћини вршњацима са Косова и Метохије, те да то довољно говори о оправданости акције “Спојимо српску дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске”.

Арлов је додао да ће у оквиру овогодишње акције, пети пут заредом, бити укључени млади са потешкоћама у развоју, чланови Удружења “Подржи ме” и први пут српска дјеца из Глине у Хрватској.

Filter 2019