Tue. May 17, 2022
ћирилица /latinica

Obilježen Dan nestalih Sarajevsko- romanijske regije

Izvor: Srna

Parastosom u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa i polaganjem cvijeća ispred Spomen-kosturnice u Miljevićima danas je obilježen Dan nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.


Vijence su, osim porodica nestalih, položili izaslanik srpskog člana Predsjedništva Boško Tomić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, predstavnici boračkih organizacija, institucija Republike Srpske i BiH.

Stručni saradnik u Odjeljenju za traženje nestalih lica u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Damir Todić rekao je da se još traga za 1.652 lica koja su nestala u posljednjem ratu, od kojih su 223 sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

“U tri spomen-kosturnice nalaze se 264 sanduka sa posmrtnim ostacima, koji još nisu identifikovani”, naveo je Todić.

On je rekao da je problem u procesu traženja nestalih lica počeo 2008. godine kada je nadležnost za traženje nestalih sa tadašnje Komisije za traženje nestalih lica Republike Srpske prešla na Tužilaštvo BiH.

“Prošle godine identifikovano je samo devet lica srpske nacionalnosti, od kojih je sedam iz vremena dok je Komisija imala nadležnost”, rekao je Todić.

Zamjenik predsjednika Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Istočno Sarajevo Goran Timotija rekao je da se još traga za 229 nestalih Srba koji su prije rata živjeli u deset sarajevskih opština.

“To je broj Srba iz Sarajeva, a da ne govorimo o Srbima iz Rogatice, koji su nestali u Goraždu. Porazna je činjenica da, ni 30 godina nakon rata, Sud i Tužilaštvo BiH u procesima nisu došli ni do jedne informacije gdje se bar jedno tijelo nalazi”, rekao je Timotija.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je sumnju da je broj nestalih Srba mnogo veći od zvaničnih podataka, te da je porazno što u posljednjih osam godina traje zastoj u pronalaženju Srba koji su nestali u posljednjem ratu.

“Mi smo danas okrenuti sami sebi. U kontinuitetu pomažemo da kroz naš Centar za istraživanje rata i ratnih zločina pokušamo doći do identifikacije”, rekao je Ćosić.

Ćosić je poručio da se sjećanje i pamćenje na nestale mora zadržati, a da se zbog nerada Instituta za nestale i nadležnih institucija na nivou BiH nema čemu nadati.

On je podsjetio da je i jedna laboratorija koja je radila DNK uzorkovanje izmještena u Hag, te da se iz tog razloga ne može očekivati napredak u procesu pronalaženja nestalih Srba.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva Boško Tomić poručio je da se porodicama nestalih Srba mora pomoći, te da nadležne institucije rade sve kako bi to olakšale.

“Nikada ne smijemo odustati od traženja. Nema efikasnosti jer su se Srbi u posljednjem ratu smatrali agresorima, a u tom gradu je živjelo 180.000 Srba. Danas ne znam ima li ih oko pet ili šest hiljada”, rekao je Tomić i poručio da je, srazmjerno broju stanovnika, podjednako stradalo i Srba, i Hrvata i Bošnjaka.

Ministar za izbjegla i raseljena lica u Savjetu ministara Miloš Lučić rekao je da bi uskoro mogao biti formiran novi Nadzorni i Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH.

“Materijal se nalazi u Pravobranilaštvu BiH. Očekujemo pozitivno mišljenje kako bi s tim materijalima išli prema Savjetu ministara”, rekao je Lučić.

Dan nestalih Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije svake godine se obilježava 22. aprila, ali je ove godine zbog Velikog petka obilježavanje organizovano danas.

Filter 2019